2016-07-30
难得可以平日放假, 今日可以陪妈咪去九龙城SHOPPING, 妈咪钟意行九龙城, 有大商场, 特别食材, 所以同妈咪行街时同佢食左LUNCH, 系炎热的天气下, 食得饱饱先去行街。妈咪好肯试新野, 佢成日听我讲韩烧几好味 ! 一于去试下, 上网揾过九龙城都有韩烧, 一于拣左 :炑八韩烤", 之前曾经系尖沙咀食过一次, 质素有保证。我地避开食饭人潮, 12点半去到, 地点系富临酒楼一楼, 见到大门口。 iu 已经系大门口欢迎你 ~~午餐有分韩烧, 套餐, 所以我地分别各点选了一个。(一个人吃烤肉餐, 韩风大酱芝士蚬肉拉面)原来餐厅好大, 有些圆枱简直同系韩国烧肉店一样, 好熟悉的感觉。我地点选餐后, 好快就送上前菜, 酱油, 韩式清汤。待应马上为我们开炉, 先加上芝士粟米及泡菜围边蛋, 芝士粟米溶晒后好入味, 芝士迷好中意呀 ! 围边蛋好滑, 送饭一流 ~再送上白饭, 生菜跟餐, 送上一碟有护心肉, 梅头肉, 猪腩肉, 猪颈肉。眼见好似细细碟, 原来吃起来都好饱 ! 能够在lunch也可以食护心肉, 实在太好了 ! 护心肉就算烤几耐都唔会鞋, 肉味好重, 用生菜包著肉护心肉, 白饭, 泡
我地避开食饭人潮, 12点半去到, 地点系富临酒楼一楼, 见到大门口。 iu 已经系大门口欢迎你 ~~ 午餐有分韩烧, 套餐, 所以我地分别各点选了一个。(一个人吃烤肉餐, 韩风大酱芝士蚬肉拉面) 原来餐厅好大, 有些圆枱简直同系韩国烧肉店一样, 好熟悉的感觉。我地点选餐后, 好快就送上前菜, 酱油, 韩式清汤。 待应马上为我们开炉, 先加上芝士粟米及泡菜围边蛋, 芝士粟米溶晒后好入味, 芝士迷好中意呀 ! 围边蛋好滑, 送饭一流 ~ 再送上白饭, 生菜跟[一人烤肉]餐, 送上一碟有护心肉, 梅头肉, 猪腩肉, 猪颈肉。眼见好似细细碟, 原来吃起来都好饱 ! 能够在lunch也可以食护心肉, 实在太好了 ! 护心肉就算烤几耐都唔会鞋, 肉味好重, 用生菜包著肉护心肉, 白饭, 泡菜, 荳菜一齐食, 肉汁渗透入白饭, 令你口福大开 !!! 梅头肉, 猪腩肉, 猪颈肉同样也是没有用任何酱腌制, 能保留肉质原先有味道, 只要沾上酱汁已经好有鲜味 !! 仲有韩风大酱芝士蚬肉拉面, 大酱有少少辣但能接受到。拉面共有4只蚬, 还有芝士粒粒及年糕, 真系唔会令你唔饱。拉面煮得好弹牙, 虽然有好多酱, 但都唔影响拉面味道。 当然唔少得叫两杯特饮, 而且只系加 $6, 妈咪要了奇异果茶, 味道较甜, 但有1/3个切片的奇异果比埋你, 当然会食埋啦 !
我就叫了蓝天使梳打, 一上枱真系好靓, 而且饮落去好清凉, 食左辣野配埋呢杯简直一绝 ~ 食到饱晒就真系要去行下啦 ! 九龙城真系好多地方食野, 希望再有机会黎觅食 ~