2015-06-30
黎之前完全无谂过会系呢度获得甘愉快既经历~ 不论食物, 服务定环境都令人好满意既一餐朋友book左位晚上7点~ 呢区食肆好似都比较早收, 条街都无乜人, 店内亦只坐左两三枱客人~同埋.. 今日系星期一... 哈哈成间铺既装修都系以水手同航海为主题 装黑椒同盐既樽仔都系航海灯塔既造型~~Crêperie - 法式薄饼/可丽饼既意思, 呢种食物既起源正正就系好多年前既水手用系中东带黎既荞麦再演变而成有咸有甜~ 今日我地咸同甜都试晒!另外 餐厅都有因应法国五月而推出期间限定menu~而我地选择左散叫~ 因为普通menu上已经有好多好多款唔同口味选择!!除左法式薄饼外, 都有pasta, salad等食物供应, 但款式唔会太多Galette (咸款式) - La English Breakfast $118呢款既料就好似平时食既all day breakfast甘~ 不过配上法式薄饼上原来可以甘match 馅料包括法国toulouse肠, 烟肉, 沙律菜, 炒杂菇同太阳蛋每一啖都食到好full (其实就算系就甘食块薄饼唔加任何馅料 已经好好味! 因为唔好睇块饼甘薄, 实际上块饼入面系有好
同埋.. 今日系星期一... 哈哈 成间铺既装修都系以水手同航海为主题 装黑椒同盐既樽仔都系航海灯塔既造型~~ Crêperie - 法式薄饼/可丽饼既意思, 呢种食物既起源正正就系好多年前既水手用系中东带黎既荞麦再演变而成
有咸有甜~ 今日我地咸同甜都试晒!
另外 餐厅都有因应法国五月而推出期间限定menu~
而我地选择左散叫~ 因为普通menu上已经有好多好多款唔同口味选择!! 除左法式薄饼外, 都有pasta, salad等食物供应, 但款式唔会太多
每一啖都食到好full
(其实就算系就甘食块薄饼唔加任何馅料 已经好好味! 因为唔好睇块饼甘薄, 实际上块饼入面系有好多芝士架!)
甜既薄饼就无芝士系中间, 有少少似平时食既pancake皮, 不过比平时既烟韧好多~
呢款既料系焦糖香蕉, 焦糖雪糕配大量海盐牛油焦糖浆
对于我黎讲实在系甜左D~ 不停既焦糖味一齐进驻口腔~ 所以都几会几滞架
我个人黎讲钟意咸款多D~~~ =P 最后 侍应突然捧住蛋糕出黎 唱生日歌 因为我朋友偷偷同侍应夹左 帮我补祝生日 (:
除左多谢我朋友外, 我都好想多谢呢度既员工! (:
由我一坐低个刻既佢地既服务已经无得弹, 会主动介绍食物, 比水, 好好笑容
今晚一餐时间内 我已经系店内第三个生日既客人 XD
但每次捧蛋糕出黎员工都系好投入甘为客人唱歌, 影相
感觉到佢地真心既笑容, 而唔系公式化既服务
成为左我第一间服务比满分既餐厅 最后埋单.. 仲要系无切饼费... 真心推介大家黎一试 ^^