2013-03-22
朋友生日,一行10人去庆祝,本来去食韩式烧烤,但有人提议试新野,去咗铜锣湾新开嘅一寿司料理,系食日式放题,咁一班人食buffet又几开心。餐厅内环境都宽敞,座位舒服,但book咗位食8:00pm时段,去到都几多人等入座,不过都安排得好快。有个朋友一坐低就叫咗两大盘刺身,有9款刺身,都好大堆头,大家都忍唔住影相。北寄贝真系好大块,厚肉嘅北寄贝特别爽口,有款叫白玉豚刺身,即系白吞拿鱼,食落似剑鱼腩,鱼肉好有质感充满油份,好食过普通嘅吞拿鱼,甜虾真系好甜美,希灵鱼就一般,得个爽口,可能我麻麻地希灵鱼,而松叶蟹棒雪得太冰,蟹味亦唔太够,不过个海螺片又几鲜味㖞,而三文鱼都系靓嘅货色,整体刺身都又新鲜又肥美,睇得又好食。手卷size系比较细件,几啖就食晒,但呢个份量几好,可以留返个肚食其他野。最好食嘅系海胆手卷,好大旧海胆,非常新鲜,特别鲜味,一口气食咗2件。有4款沙律可选择,我地咁多人,就叫晒4款,我个人喜好系豆腐沙律,比较清新可口,几开胃。呢度汽水任饮,茶都有3款,全自助形式,汽水都有好多选择。有几款食物叫茶碗蒸,睇英文steamed egg先知系蒸蛋,我食咗黑松露茶碗蒸,黑松露味好香,令成碗
有几款食物叫茶碗蒸,睇英文steamed egg先知系蒸蛋,我食咗黑松露茶碗蒸,黑松露味好香,令成碗蒸蛋好味晒,蛋亦好滑,蒸得啱啱好,唔会令d蛋老,好好味嘅一个蒸蛋。冬茹天妇罗同南瓜天妇罗都好食,特别系南瓜天妇罗够甜,而个天妇罗粉浆炸得够松脆,唔太油,好食。
有人食咗皇帝蟹石锅粥话好食,份量唔系好多,一个饭碗左右,我地每人都叫咗一碗食,个粥煲得好绵好鲜甜,虽然唔系一啖啖蟹肉,但真系有蟹嘅鲜味,加埋有蟹籽,味道特别好。另外仲食咗好多炸物及串烧,人多食日式放题最大嘅优点,就系可以点不同类型嘅食物每样食d,感觉特别开心。
甜品有自助乳酪及软雪糕,我食咗蓝莓乳酪,加咗玄米粒、乳酸爆珠、胚芽粉及彩色朱古力条,好好味。朋友生日,只要book位时讲低,当晚出示埋身份证,4个人以上食饭,就有蛋糕送,个蛋糕系朱古力mousse蛋糕,浓浓嘅朱古力味,mousse cake又够软滑,估唔到送嘅蛋糕都咁好食,抵赞!下次再有朋友生日,可以再嚟呢间食生日饭。