2021-12-08
12月系我嘅生日月,终于到朋友帮我庆祝啦🤣今日我地就book左尖沙咀依间西餐厅。睇落五道菜套餐都好多嘢食,而且有生日优惠,买一个餐送一个$488嘅五道菜套餐,多除小补,所以我哋都唔谂咁多,一人嗌左一个🤣首先沙律系蟹肉三文鱼沙律。三文鱼好新鲜,三文鱼中间夹住啲蟹肉,慢慢切开,连埋啲黑醋食,特别食到三文鱼同埋蟹肉嘅鲜味。之后我哋就嗌左一个黑松露蘑菇汤。汤嘅质地唔系好稠𠮶度,饮落去好香黑松露味,而且调味啱啱好。前菜方面,依个蟹肉冬阴功日本年糕真系好出色。年糕煮得好烟靭,食落去唔漏,而且冬阴功酱汁少少甜甜地、微辣,真系越食越上瘾!主菜方面,我就嗌左一个法式明炉海龙皇,里面有好多唔同嘅海鲜,海鲜控必食🤤🤤加上个酱汁酸酸甜甜,食落特别开胃!朋友就叫做依个慢烧美国牛肉眼,依个肉眼限定要四成熟,朋友钟意食生少少,觉得肉味可以浓味啲。牛肉亦都好嫩,唔会好韧。最后甜品系蓝莓芝士蛋糕。唔系好甜,芝士味好浓,加埋最个饼底一齐,好好味!总括而言,依餐生日饭都唔错,而且大家可以坐低聚一聚,都系一个倾偈嘅好地方。
冬阴功年糕