2009-11-21
由于O个日系家姐既生日, + 上屋企其他成员都系11月生日. 咁妈咪就Suggest 去食buffet. 咁我地就决定去万丽酒店, 因为之前食过几次都ok, 仲有贪佢交通方便. 我同屋企人都好钟意食鱼生, 生蚝, 同理长脚蟹. 所以今次去酒店度, 第1时间就系拎岩岩我讲O个几样黎食. 今次D 长脚蟹同理三文鱼好食过上次好多, 上次好多阵雪味, 今次就好新鲜. 仲有次次我想食生蚝, 但出到去就得返几只劲THIN既生蚝. 咁当厨师一refill时, d人就拎起o个夹仔劲夹d 大只, 咁我就唔够人地黎争, o个厨师就望到我咁惨, 佢就立即放几只大既生蚝o系一个最近我既位, 方便我夹. 佢真系好好人!! 好照顾d 客人.之后我打算排队去拎牛舌, 点知冇晒㖞! o系我劲失望时, o个厨师就o系唔知边度拎住只碟, 只碟上面有2串牛舌. 原来佢系拎比我. 十分之好!!!! 劲开心!!!!煮面o个个厨师都劲好人. 我同佢讲我唔要面, 想食d 菜. 咁可能因为佢见我唔要面, 就比多d 菜同唔同既菇菇比我. 由于煮既时间都要等一阵, 所以我去左另外一个厨师度, 叫即整pancake 食. 咁之前一直都
煮面o个个厨师都劲好人. 我同佢讲我唔要面, 想食d 菜. 咁可能因为佢见我唔要面, 就比多d 菜同唔同既菇菇比我. 由于煮既时间都要等一阵, 所以我去左另外一个厨师度, 叫即整pancake 食. 咁之前一直都系食banana 混cream. 今次我就想咩都要d, 想要晒5只料 (唔要吉士) . o个厨师劲好笑容咁话冇问题, 好比心机整o个pancake. 之后我自己加多2个 Hagen Daz 既雪糕, 就系cookies n cream + 脆糖, 再加d 熊仔糖, 开心果, chocolate jam. 好好味
拎完o个pancake 返去拎理o个d 菇菇, o个厨师劲叫我小心. 好细心. 我屋企人仲拎左d 琵琶虾返黎比我食. 哈哈, d 琵琶虾好似超人o个只monster. p.s 平时食琵琶虾好贵嫁(对于我黎讲). 因为琵琶虾系come from malaysia. city super卖紧几十蚊一只细细只.
食理所有野, 就食dessert. 我黎过 Renaissance 咁多次食buffet, 都系第1次食过 marcaron 就冇喇. 今次竟然有marcaron, 劲开心呀. dessert 细细粒, 咩都可以考试. 仲试左其他既dessert, 都好好味.
我发现今次既buffet, 系味道同理service进步过上次好多. 唔怪之得o系经济咁差之下, Renaissance仲有咁多支持者. 下次再食过!!
p.s soft drink 任饮. 食完后包1 杯野饮. e.g lemon tea, iced tea, coffee....