餐厅: 帝苑軒
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2015-09-02 5401 浏览
家人聚餐选址系最烦恼的, 要大家坐车方便, 又要大家都识点去, 又要有私人空间, 又要坐得落一围18个人. 真的唔容易. 今次揾到一间酒店中菜厅, 可以一张枱坐18个人... 有人问: 点解唔分2张枱呢? 原因系想大家都同时听到对方的分享, 笑声, 喜悦..等等. 因为大家年纪都唔细, 要珍惜每一次聚餐机会.  好多年前曾到帝苑轩饮茶, 但已经唔多记得食过啲物. 今次聚餐, 订咗间房重有电视睇. 1围9个菜5款甜品 间房都算大, 装修都唔错, 重可以放SOFA伙计在聚餐前一日WHATAPP 咗呢张相比我(因为我地要饮品但其中一个家人喜欢饮zero), 所以佢就比张相我等我知道到时有咩汽水选择(真细心啊!)1. (乳猪全体) ~~~唔好意思, 我挂住食忘记影佢相.  但可以形容一下的. 伙计在未人齐时, 已经开始问大概几时到齐呢? 因为要预时间烧乳猪. 即烧即食就最好了. 乳猪外形细细但好脆2. (贵妃虾球) ~~~呢个菜好似西餐, 下面有沙律菜, 上面有大大的虾球重有啲脆脆和蛋黄酱系上面, 食落口好爽, 好丰富感觉3. (蟹拑, 竹笙鸡丝翅) ~ 老实讲同一般酒楼差不多4. (鲍甫扣鹅

间房都算大, 装修都唔错, 重可以放SOFA
汽水种类

3. (蟹拑, 竹笙鸡丝翅) ~ 老实讲同一般酒楼差不多
4. (鲍甫扣鹅掌, 海沙巴) ~~ 鹅掌好入味, 好'冧', 条鱼新鲜 (皮不规则地爆开)
 5. (炸子鸡, 福州炒饭, 金菰干烧伊面) ~~ 鸡肉好滑唔干(伴鸡的虾片非常脆, 张枱对面都听到), 炒饭就咸咗小小, 伊面好味
6. 最后系我最爱的甜品(煎堆, 米糍, 寿包, 合桃露汤圆, 生果拼盘) ~~煎堆仔好新鲜入口重暖, 寿包热热出烟, 合桃露汤圆不太甜, 而米糍及生果拼盘就一段 (sorry...因只能上载12张相, 所以其他甜品就无得比大家睇)
真的感激每一个出席的家人, 珍惜快乐时光, 开开心心过每一天

2015-08-22