2012-01-11
承蒙姨仔之福,有机会走嚟一试「华商银行公会」嘅点心同炒粉面。星期日,太太𠮶边要去薄扶林扫墓,一大家人先过嚟中环汇合,食完晏仔先出发,姨仔系依度嘅会员,所以提议晌度食,贪佢够静局,骚扰少,况且食物质素不赖。仲有就系依餐免费,因为姨仔话出咗花红,由佢请,真系姨仔万岁。华商银行公会属私人会所性质,供华商会员银行及其属下嘅银行员工使用,但其实入会都唔算太难,都系俾少少会费啫。虽然叫私人会所,但环境犹如中式酒楼,楼底矮矮,比一般酒楼感觉仲要迫少少,但星期日嘅中环,中午时段本身已经唔多人,更何况依类上楼嘅中菜「私人会所饭堂」,我哋系第一枱客,食咗成个钟,计埋我哋全场都系得两枱客,清静得紧要,真系好少饮茶咁宁静,所以,如果三几个老友,又想叹吓点心,又想静静哋倾吓偈,依度算得不二之选。一入门口嘅告示板,就印有「招牌名菜」同「厨师特别介绍」嘅推介,另外,仲有一个菜谱,包罗多款小菜及炒粉面饭。依趟饮晏昼茶,点心系主打,所以睇点心先,点心纸一张过睇晒,分两大类:「蒸益求精」同「甜得有营」,前者一共罗列咗20款点心,后者就系5款甜品。点心价位唔平,特点$34,顶点$29,大点$25,中点$21,小点$18,茶
华商银行公会属私人会所性质,供华商会员银行及其属下嘅银行员工使用,但其实入会都唔算太难,都系俾少少会费啫。虽然叫私人会所,但环境犹如中式酒楼,楼底矮矮,比一般酒楼感觉仲要迫少少,但星期日嘅中环,中午时段本身已经唔多人,更何况依类上楼嘅中菜「私人会所饭堂」,我哋系第一枱客,食咗成个钟,计埋我哋全场都系得两枱客,清静得紧要,真系好少饮茶咁宁静,所以,如果三几个老友,又想叹吓点心,又想静静哋倾吓偈,依度算得不二之选。 一入门口嘅告示板,就印有「招牌名菜」同「 厨师特别介绍」嘅推介,另外,仲有一个菜谱,包罗多款小菜及炒粉面饭。依趟饮晏昼茶,点心系主打,所以睇点心先,点心纸一张过睇晒,分两大类:「蒸益求精」同「甜得有营」,前者一共罗列咗20款点心,后者就系5款甜品。点心价位唔平,特点$34,顶点$29,大点$25,中点$21,小点$18,茶芥加一就唔使多讲啦。一口气落咗10个点心,加两个炒粉面,其实都好够饱,但临尾姨仔极力嘅推介,就再试埋佢个红豆糕同焗布甸,哗!搞到夜晚𠮶餐都要拖晏少少先食呀! 生煎菜肉包(特)
生煎包个子都几大个,底面都煎得甘香,而且撤满芝麻;菜肉馅以猪肉、椰菜加少少葱做成,味道唔错,肉馅无死死实实。 麒麟马拉糕(小)
质感松软,味道清香,手功扎实嘅一件古法马拉糕。后尾上网翻查,何解加上「麒麟」二字,原来老一辈师傅蒸糕时会敲一敲蒸炉,令糕面呈现麒麟纹(大概有啲似鱼鳞一片片咁),而麒麟有祥瑞之意,都系攞个意头。不过,今日眼见嘅马拉糕,得几条绉纹咋㖞!
蚝皇叉烧包(中)
包身咬落有弹力,唔死实,一搣开热气腾腾,最正系啲叉烧,入味唔肥又够多献汁。
古法牛肉球(中)
牛肉打得松弹唔死实,味道平稳。 开洋糯米包(小)
糯米包依款点心依家少见咗,难得依度有就要点番一笼啦。皮薄烟烟韧,馅料丰富,糯米软糯入味。
蚬芥鲮鱼球(特)
虽为特点,但都贵得有理。鲮鱼球鱼味浓,肉质很弹牙,炸得够金香。蚬芥咸鲜,蚬味突出,轻醮已足够,太多会过咸。 蝉衣鲜虾腐皮卷(特)
「蝉衣」又夸张啲,不过改用腐皮当春卷皮咁用,做成炸腐皮卷,一样咁香脆,咬落咯咯声,用料新鲜,虾肉鲜甜。 生煎蒲鱼藕饼(特)
平时食藕饼多数用鲮鱼,今回用蒲鱼,查实对蒲鱼唔系好认识,都唔多知系咩鱼,所以鱼味方面就唔讲,讲番个藕饼。藕饼煎得唔会易散开,底面带脆,莲藕味十足。 芝士海皇春卷(大)
对比起碟蝉衣鲜虾腐皮卷,依个芝士海皇春卷较为平淡啲。海皇都系啲碎湿湿嘅海鲜料,芝士唔多,味道唔突出。 马拉盏龙须(大)
以马拉盏煮鱿鱼须,OK无乜惊喜,因为马拉盏差唔多等同我哋常用嘅虾酱。鱿鱼须煮得够腍唔韧,而小弟就较钟意金银蒜蒸,惹味啲!
蛋白海鲜炒饭
佢啲炒粉面份外大碟,好似依个炒饭,堆到成个小山丘咁。而个炒饭本身都几足料,海鲜有带子有虾,配啲甘笋粒、葱粒、菜心梗切片,加蛋白炒,饭粒爽身,唔会食到碟底一摊油。 三丝炒面
同样又系一碟足料嘅炒粉面,堆到满泻咁滞。有肉丝、冬菇丝、银芽……等等,面饼炒得「外脆内软」,不过,咁都系三丝炒面嘅基本,所以,都系功夫扎实平稳。 椰汁红豆糕(小)
椰汁糕加红豆粒,一客三件,椰汁味几浓,不过,依家多数都系用罐头椰汁处理。而红豆好少,且分布唔平均,仲有糕身有少少削。 莲茸西米焗布甸(中)
落单后要等十多廿分钟,不过都值得㖞,因为真系好食。卖相已经似模似样,布甸很香蛋味,而莲茸竟然系白莲茸,在布甸底部,柔滑而唔会过甜,正呀! 大家都食饱饱,起锚要出发喇!