2008-10-03
多得openrice呢个慢拿意菜学堂,得以同各食友再众去到目的地NOBILDUCA,冇想像中的华丽,但尚算雅致舒服好,讲返正题,食D咩?软芝士配风干牛肉未听过,食落口先有牛肉香,入面软软,好得意凡立贝配椰菜花蓉凡立贝算鲜,但味道不特别,惊喜于个椰菜花蓉,细滑到好似薯蓉咁啊意大利菜汤呢个真系麻麻,多豆但唔够浓香,经理解释好多豆系风味ND蒜香意粉呢个真系好意式,冇配料,食蒜香,食意粉口感,厨师技巧好,有风味,但食完D蒜味会劲到口好臭牛肝菌鸭肉酱意大利饭呢个呢讲牛肝菌真系正,好厚身。但啲意大利饭就唔系我杯茶,少失落。烟挪威三文鱼呢个全场最爱,开头以为系食开𠮶啲好薄嘅超市烟三文,但原来系好厚身嘅三文鱼扒,成件扒好有油香,一啲都唔嚡,味道偏淡,更突出咗个烟熏效果。另外,伴碟𠮶几粒石榴好靓,有心思,清甜嘅味道同呢道菜好夹。澳洲羊扒配松子仁及烧蒜讲真唔系真系好食得出羊味,但系厨师真系煮得好,个肉汁锁得住,嫩嫩香香咁,有乜办法唔enjoy﹖酸忌廉香蕉新鲜感嘅配搭,但未算好美味,好似个酸忌廉水准未及咁。
好,讲返正题,食D咩?
软芝士配风干牛肉未听过,食落口先有牛肉香,入面软软,好得意