2023-04-02
早C晚A已成为了部分都市人减压的生活模式, 我放假有时都几钟意甘做😎 今日正是如此, 早上冲了一杯手冲咖啡, 边食早餐边叹啡, 夜晚跟朋友去酒吧饮番杯真系够哂写意😉。🍺Jade Scorpion玉露少爷啤 |5.1%| 22 IBU唔好比佢描述吓亲, 因为佢写住加入四川青花椒就甘睇会觉得好麻辣, 但其实佢好香柑橘味, 如果钟意偏淡啤酒味的朋友可以试下这一杯, 因为味道唔似传统啤酒甘浓麦味和啤酒苦味, 味道清清地好易入口加上酒精浓度不高👍🏻🍺Rose Red Tea Saison |英雄啤 × Lock Cha |5.5%| IBU 15这杯啤酒饮第一啖已有好鲜明的玫瑰花同花蜜的味道, 尾段仲饮到少少果香好适合食重口味食物时饮用, 酒精浓度也不高。🌶️麻辣喵薯仔沙律(新薯、 麻辣脆脆、 四川腊肠、 辣椒蛋黄酱、 芫茜) 卖相睇落好似麻辣肉丸🤣 真系估佢唔到薯仔沙律竟然会加上麻辣酱仲要加上腊肠, 味道亦都估佢唔会到竟然出奇地夹👍🏻整体来说麻辣味道适中, 加上腊肠本身已带微辣配上薯仔一齐食既清新又可以刺激味蕾令人好开胃。🐔炸卡律鸡翼配腐乳酱份量足又大只的鸡翼外脆内嫩真系好适合佐酒, 就算唔饮酒
🌶️麻辣喵薯仔沙律
🐔炸卡律鸡翼配腐乳酱
份量足又大只的鸡翼外脆内嫩真系好适合佐酒, 就算唔饮酒的朋友都要试下鸡翼, 因为其腐乳酱相当特别市面好少会食到, 调味方面做得不错唔算好咸, 沾上鸡翼一齐食令味道更有层次。
🍔开心乐鱼堡
足料大大块鱼柳的汉堡包真心推介, 鱼柳炸粉完全唔厚, 反而系块鱼柳又长又厚肉, 鱼的味道都几鲜完全唔似雪藏鱼的感觉, 再配上他他酱一齐食可以解腻👍🏻。
🍝白布磨菇意
(舞茸、 冬菇、 磨菇、 牛肝菌松露忌廉汁、 香芹)菇全部都系菇的意粉😆先唔讲味道只睇佢份量已经知佢有料又足料啦! 闻落仲好香菇味, 第一啖已食到啖啖菇肉和伴随香浓的忌廉味, 面质方面唔会太“林”处理得相当不错。