2021-11-03
转眼快活又一年。原班人马小学同学每年一度聚旧。今次由超级日本粉丝友人提议到耀华街新开间 mr.kanso 试新野!聚旧少不了干杯尽庆。mr.kanso 有好多清酒选择。一班思乡友今次火力尽开,叫左多款不同清酒,实行不醉无归。我地先叫左支天𣁽,酒味香醇,配搭不同食品、尤其是海鲜一流。呢只清酒出面较少有,I like it 👍🏻👍🏻mr.kanso 全部菜式都系用罐头创作,够特别又有噱头。未嚟之前都听过呢间野其实来自日本,网上介绍话系日本最大嘅罐头酒吧。我之前去日本就无留意到有呢样野。今次嚟到试左啲菜式令我好惊喜,大满足。佢地嘅招牌菜系「蟹籽玉子烧」。到而家我都好佩服日本仔可以将罐头整得咁出色,甚至好味过好多店舖!玉子烧用火枪烧过后好香,蟹籽又脆,成件事好夹!👍🏻「吞拿鱼沙律脆饼」做法简单,将吞拿鱼混和沙律酱,放系脆饼上一齐食已经好好味 😌「脆炸鲭鱼」用来送酒一流。厨师将鲭鱼炸到又香又脆,而且啲鲭鱼又啖啖肉,真系食到停唔到手。「鳗鱼小卷」店家好有谂头,竟然将罐头用来做埋寿司,劲!个鳗鱼估佢唔到咁有碳香咁好味。就算唔做寿司就咁食都咁好味!饮完天魁我地仲叫左「三粒米」、「龟川」、「而今」同「十
饮完天魁我地仲叫左「三粒米」、「龟川」、「而今」同「十九」。我觉得支「十九」最有惊喜。好特别嘅碳酸味,越饮越开胃!班女同学仔就偏好「三粒米」,果味重又有少少甜。
今年嘅聚会真系好难忘。大家倾到唔舍得走。间餐厅特别得嚟啲嘢又好食有创意。我地一众思乡友都食得好开心,已经约埋第时一有机会就到日本嘅本店朝圣!
天魁
蟹籽玉子烧