2012-09-19
是一次开心的体会。以前读书exchange既朋友系北海道人, 所以对北海道较多一点认识之余, 亦有多点归属感。同师傅讲左两句唔咸唔淡既日文, 就开始有得食喇, 打正旗号话旭川, 其实旭川系边有变个知? 而旭川既拉面又有咩特别又有边个知? 最起码我唔知, 但服务态度先比个good先, 好友善既笑容同埋会讲一D好烂既烂gag.呢碗盐味牛油粟米拉面我食唔出多大盐味, 至于面呢, 硬而不韧, 一夹就断。 大家都形容为公仔面, 师傅声却称无添加自家制, 无论如何我是喜欢的。 叉烧过瘦, 没半点肥肉, 我自己就钟意但我相信大部份客人都会接受不了, 汤底是很有骨味, 而且若隐若现的昆布的味道确是秘密武器。 可惜那块牛油我真的不能接受, 我知道因为天气问题佢地喜欢加块牛油, 听说油面可以保持热汤的温度, 我把牛油跟粟米隔了出来分开吃, 对不起我不是日本人。或许很多人喜欢一风堂, 如果要比较的话一定是这里优胜, 唯一不喜欢肯定是座位问题, 如果这里是日本街道我会觉得是风味, 但我而家系food court就觉得有点文革的感觉, 尤其柱位。