2019-11-07 1873 浏览
今日约左男朋友撑枱脚,近近地拣左呢间西餐厅。我记得早排佢搬左去西铁站附近,而家佢搬翻黎富达呢边,老实讲我觉得唔就脚,但系地方变左阔落好多。我地6点半已经到,已经full full地,好彩有book枱咋!餐厅入面播住啲轻快既音乐,每张枱又有烛光,气氛好好。我地最后拣左二人餐。坐低无耐,侍应就先放低左餐包。呢个包真系超推,我最钟意食方形呢块包,有少少香草味,点埋佢个酱真系无得弹。我地叫左一个沙律同汤share,今日餐汤系菠菜薯仔汤,好绿好似抹茶哈哈!前菜拣左意大利风干腿伴蜜瓜,蜜瓜新鲜又甜,火腿份量都唔少!主菜拣左墨鱼汁鲜带子海虾扁意粉同埋板烧美国极黑猪扒拼香草牛油波士顿龙虾尾。先讲意粉,调味刚刚好,够味但又唔会太咸,意粉软硬程度都掌握得好。而且扁意粉容易挂汁,有咬口,好好食!带子唔会过熟,入面仲好嫩口,外面都煎得够金黄色,虾肉都好新鲜爽口,成个意粉比我想像中出色!跟住系猪胺,佢真系劲厚!!!口感好扎实,但又唔会鞋口,而且有香浓既肉味。再加上佢既牛肝菌汁十分香浓,暂时系我食过咁多间餐厅之中最钟意既一个酱汁!旁边既龙虾尾都十分爽口弹牙!!!最后我地点左一杯Tropical Forest同Ea

意大利风干腿伴蜜瓜

前菜拣左意大利风干腿伴蜜瓜,蜜瓜新鲜又甜,火腿份量都唔少!

墨鱼汁鲜带子海虾扁意粉

板烧美国极黑猪扒拼香草牛油波士顿龙虾尾

最后我地点左一杯Tropical Forest同Earl Grey Martini。

Tropical Forest

男朋友话Tropical Forest甜左啲,我就觉得佢甜度适中,如果餐厅可以试下做同一个配方,换做其他水果味应该都唔错。

Earl Grey Martini

Earl Grey Martini有我最爱既伯爵茶香味,酒味比较浓郁,唔会甜,应该男女都会岩饮。

整体黎讲,各个方面都几出色。侍应都几nice,食物质素好,气氛好,系一间令人食完会有满足感,而且会翻兜既餐厅。值得一提既系佢有户外位,仲好贴心咁每个位都有风扇,唔洗惊日头会太热!
2019-11-07
意大利风干腿伴蜜瓜