2012-04-30
香港这几天都落著滂沱大雨,边度都唔想去,不过讲到食品香楼,再预订埋手撕鸡,真系大一大雨都要去! 对上一次食都己经讲紧成半年前,仲好挂住佢D手撕鸡同埋热炒!来到南山村既户外大排档,行过少少既平台就系品香楼。宜家扩充到本店以外,隔离黄色舖都系佢既分店,虽然舖位宜家大左好多,但系唔订枱都真系排等。今次除左手撕鸡,仲叫左黄金虾、赛螃蟹、西兰花炒斑块、椒盐豆腐同埋黑椒牛柳粒。上菜速度好快,大约十五分钟就上晒枱,除左黄金虾同冻食既手撕鸡,其他都热辣辣!好似豆卜咁,外皮脆,多汁,细细件,少少辣,不过多汁,香口,拌饭𩠌酒都好正。黄金虾系我个人好钟意既菜式,所以要求都几高,呢度既黄金虾上菜时己经唔系好热,无左蛋黄既香气,加上虾过油过得唔够已经唔脆,所以唔可以连瞉食,幸好是油不多,食落唔会太过油腻,内里既虾都几大只,食落口感唔错,唔会干。不过讲到尾,呢味𩠌最好都系葵通金潮系最好,瞉都食埋!谂起都想食!西兰花出奇地唔多油,一般西兰花会吸唔少油,但系呢个算好清爽;斑块有返咁上下厚度,而且肉一D都唔松散,好似新鲜拆出来咁,当然唔会好似蒸出来个D咁滑,但系都唔会食到雪藏味,正!上枱既时候,呀姨会帮佢喺个底度点火,
上菜速度好快,大约十五分钟就上晒枱,除左黄金虾同冻食既手撕鸡,其他都热辣辣! 好似豆卜咁,外皮脆,多汁,细细件,少少辣,不过多汁,香口,拌饭𩠌酒都好正。 黄金虾系我个人好钟意既菜式,所以要求都几高,呢度既黄金虾上菜时己经唔系好热,无左蛋黄既香气,加上虾过油过得唔够已经唔脆,所以唔可以连瞉食,幸好是油不多,食落唔会太过油腻,内里既虾都几大只,食落口感唔错,唔会干。不过讲到尾,呢味𩠌最好都系葵通金潮系最好,瞉都食埋!谂起都想食! 西兰花出奇地唔多油,一般西兰花会吸唔少油,但系呢个算好清爽;斑块有返咁上下厚度,而且肉一D都唔松散,好似新鲜拆出来咁,当然唔会好似蒸出来个D咁滑,但系都唔会食到雪藏味,正! 上枱既时候,呀姨会帮佢喺个底度点火,卖相一流,仲可以收干D汁!不过底部既洋䓤全部都系生既,所以唔食得,牛肉粒有D唔够腍。但系味道好够,黑椒味够浓,肉汁亦能够保持喺里面。 正!赛螃蟹本身系蛋白,但系佢加入左唔少蟹肉同埋带子,口感丰富,而且非常大碟,虽然系比较油,但系食落味道刚好,唔会太咸,亦唔会口干,一定会ENCORE! 主菜上场,好大碟! 厨师拆晒所有肉落来,加埋特制既汁伴好,加上黑芝麻上碟,冻食好清爽,而且D鸡丝好滑,即使唔系鸡脾部份,都系好滑,同埋入味,带有少少麻油香,正!钟意既可以加埋沙茶酱食,又另一番味道。
仲可以饮多杯冻朱古力!肥仔又满足既一餐!
题外话/补充资料:
要食手撕鸡一定要订,每日大约得廿只。