大埔墟既大明里有唔少野食,见到呢间「开饭主义」招牌好光,反正谂唔到食咩,就入去食啦!佢感觉好似茶餐厅,但一睇佢厚到字典咁既menu,又发现佢既菜式全部系西式而且唔系普通野-佢有焗饭、焗意粉、扒、焗面包...每种都有唔少款式,有选择困难症既人应该会痛苦死😂-我唔知叫左边个餐可以跟汤同包,佢既白汤好杰身,偏咸,但夹埋牛角包食又岩岩好咁-焗广岛蚝佢既蚝就咁睇menu有d偏贵,不过上到枱,比佢既size吓左下😱。佢只只都同只叉一样咁长,而且好厚身。食蚝最怕有腥味,今次冇乜腥味芝士同蒜蓉味,我偏好芝士果边,感觉比较夹,带出到蚝既鲜味-熔岩拉丝面包芝士炸鸡佢个包好大个,包皮好松脆,芝士都系偏咸,用黎点包食真系好正不过唔好既一点就系好漏同食食下会觉得好干,食到尾可能会唔想食佢既炸鸡系画龙点晴,好香脆味道岩岩好,6件左右,好快就食哂-软壳蟹色仔牛石锅饭总系觉得佢应该系「骰」仔牛,算啦唔系重点🤣佢既牛几林,烧汁甜甜地好好味,软壳蟹都叫大只既,炸得够脆不过可惜既系饭冇乜味,而且饭质偏林,食完个包已经6成饱既我地,冇乜胃口食哂个饭,最后食哂d𩠌就食唔落-青苹果沙冰梳打 + 荔枝梳打青苹果沙冰好大杯,酸酸地好

焗广岛蚝

芝士同蒜蓉味,我偏好芝士果边,感觉比较夹,带出到蚝既鲜味

熔岩拉丝面包芝士炸鸡
佢个包好大个,包皮好松脆,芝士都系偏咸,用黎点包食真系好正

佢既炸鸡系画龙点晴,好香脆
味道岩岩好,6件左右,好快就食哂

软壳蟹色仔牛石锅饭
总系觉得佢应该系「骰」仔牛,算啦唔系重点🤣
佢既牛几林,烧汁甜甜地好好味,软壳蟹都叫大只既,炸得够脆

青苹果沙冰梳打 + 荔枝梳打
青苹果沙冰好大杯,酸酸地好开胃,不过饮唔哂🤦🏻‍♀️
荔枝梳打甜度岩岩好,反而好易入口,好快就成杯落左肚lu

整体比我预期好食,款式又多,全部都新鲜热辣辣,价钱唔算贵。如果要推介既话,会推荐蚝