2017-06-25
接触葡国菜既机会5只手指数得晒, 通常都系过澳门玩时"顺便"食埋, 仿佛咁先似过过大海呢间新开既葡国菜餐厅位于大型商场内, 位置非常方便, 望到咁Sharp醒既鸡就知系呢度啦! 此店原来前身系札根于西贡, 今次落户系九龙旺区, 想食葡菜就方便得多内里装修以浅木色为主调, 配以浅蓝色梳化, 加上灯光柔和, 播住轻快既葡萄牙音乐, 比人一种无拘束感觉, 适合家庭及朋友开餐畅聚一番呢度比较特别少少, 门口特设小型枱椅, 亦都留意到坐垫特别选用颜色比较缤纷既, 原来呢度系比客人食下午茶/甜品区每日专业甜品师都会精心造出不同种类糕饼/甜品, 即使你每日帮衬都会揾到新鲜感, 仲有咖啡供应, 系呢度食件饼, 享受杯咖啡都系一件赏心乐事!呢到供应酒类, 有特式葡国啤酒, 要对抗闷热既天气, 呢杯Sangrita就帮到手, 呷一口体内暑气全消, Cheers ..............打开餐牌, 食物种类包括风味小食, 餐汤, 沙律, 各式三文治, 意粉, 主菜及甜品, 价钱望落合理!晚市时间, 餐厅会每人送客猪仔脆包, 热辣辣自家制架, 比起外边买到既内里包芯食落有烟韧感, 外皮香脆, 你睇下我只
晚市时间, 餐厅会每人送客猪仔脆包, 热辣辣自家制架, 比起外边买到既内里包芯食落有烟韧感, 外皮香脆, 你睇下我只餐碟上既碎块就知有几脆!
既然有猪仔脆包, 就叫个葡式薯仔花菜汤黎伴食, 选用葡式马铃薯及葡国腊肠, 真材实料, 不加味精, 奶及面粉, 只饮到香浓薯仔味, 而咸味就靠葡国肠"输出", 质感浓稠, 饮完呢个都半饱! 真系由三至八十岁都岩饮! 哈..哈.............
或许好多人觉得沙律系件好易整既食物, 但要计算食物既配搭及酱汁既运用都要下一番功夫, 呢客啤梨番石榴沙律, 甜美爽口既番石榴及香甜啤梨混合系清新沙律菜上, 两者散发著独有果香味, 再淋上啤梨醋酱汁, 配搭特别, 味道甜中带少少酸, 非常开胃, 坊间唔常食到!
传统葡式拼盘 (二人份量), 包括葡式香肠, 传统马介休球, 酥炸鱿鱼件, 香脆炸鸡粒, 大部份系脆口野, 用黎送酒就最岩; 初试葡式香肠几香肉味, 外观同中国腊肠有D相似, 但口感较腍身; 另外个马介休球味道调教得唔会过咸, 外香内有食薯蓉既质感!
沙甸鱼就食得多, 尤其系罐头果只, 但原条烧仲要咁大条既沙甸鱼就真系第一次食, 货源黎自葡国, 以传统方法烧烤, 保证原汁原味! 鱼烧至皮香肉嫩, 只需系头及尾位上界一刀, 然后再系鱼身中间界一刀就可以轻易起出鱼肉! 咪讲笑, 切开时D鱼香味更加"扩散", 我谂用手揸住原条食应该仲滋味, 下次试下咁食先!
以6个钟慢煮而成既红酒烩牛尾(配白饭), 旧牛尾焾到可以骨肉分离, 无需同旧牛尾"博斗", 肉质香腍又入味, 一客都有4-5旧牛尾, 配以红萝卜西芹块, 令酱汁酸中带甜, 用黎捞饭就正配! 超好味!
黎食葡国菜, 又点可以唔叫葡式烧乳猪 (1/4 客), 伴以沙律菜及肥佬炒饭, 咩系肥佬炒饭?! 呢个饭原来系葡国人圣诞节先会食, 材料有提子干及彩椒粒, 味道有D似西炒饭! 讲返主角先, 乳猪皮烧到脆夹香, 带点诱人既油光但食起上黎又唔会好油腻! 皮下已经系肉, 唔带多余肥膏, 肉质非常嫩滑, 只需用餐刀轻轻一切已可"片"出肉来, 果然系招牌菜!
呢度有个专业甜品师驻场, 每日新鲜研制不同甜品/糕饼类, 以下呢两款系佢既推介: 酥皮芒果卷, 造型似一个软皮钱袋, 以牛油味几重既酥皮包住香甜芒果粒, 再加上围边既自家制香滑忌廉酱, 我口里说......哇....肥死呀! 但身体却很诚实, 只叉不断将甜品送入口中, 不消10分钟已经完全KO! (内疚MODE启动中.........................)
说时迟那时快, 呢客葡式西多士亦送上枱啦, 以牛奶浸满面包先再炸, 呢个功序除左增加香滑感仲可以减少面包索油, 所以食黎黎完全唔觉得油腻, 外面洒上庶糖及玉桂粉, 邪恶程度再爆灯D!
呢餐应该都系我系香港第一餐食既正宗葡国菜, 有D菜式仲系出自家传食谱, 保证你系出面食唔到, 食得超满足!