2015-12-27
讲到近期最人气蛋糕店,相信非Black as Chocolate莫属,我都唔执输,今日同屋企人开圣诞party,咋咋林去买番个同最锡𠮶几个一齐分享。九龙城店位于衙前围道既街角,店子小小,早已经被逼爆,我本住为食无惧既精神,钻钻钻入去,以极速讲出我既目标:焦糖香蕉朱古力蛋糕!好彩呢度既店员都唔少,而且勤快有礼,好快就帮我将蛋糕拎出黎,而且仲用粗丝带帮我包装添!丝带有黄色、红色、紫色可以拣,我本来拣左黄色,后来谂谂下又觉得紫色grand啲,店员完全无托手踭,虽然店入面好多客人,但仍然都笑意盈盈咁帮我重新绑过,唔该晒呀,包完真系超靓!行到出门口,100对眼望住我盒蛋糕,仲有婆婆走埋黎问我个蛋糕几重添,睇黎好有兴趣㖞!返屋企打开蛋糕,好靓呀,屋企人都好开心。蛋糕面层系一圈焦糖,同埋厚厚既朱古力酱;切开,系层层相隔既朱古力蛋糕同香蕉。睇番Catalogue介绍,呢个蛋糕既材料好丰富,有牛奶、比利时朱古力、面粉、焦糖、香蕉、朱古力粉、鸡蛋同糖。而每个焦糖香蕉朱古力蛋糕会用上大约两条香蕉,其膳食纤维相当于一碗椰菜花。见到咁健康,罪恶感马上减低!讲到蛋糕既味道,面层既朱古力酱非常浓厚幼滑,口感丰盈,可
话咁快,就干掉大半个。姨甥仔个嘴未吞晒,已经想抢定另一块。家姐特登切开一边大一边细,问佢要边边,佢谂都无谂,只手指仔就指住大𠮶边,果然识叹! 顺带一提,Black as Chocolate印既Catalogue都几精美,有齐所有蛋糕款既成分同价钱,食左咩落肚,一目了然,有兴趣可以问店员拎番本。