2024-02-04
今日去开观塘,返归前去潮叔打个一人边炉先。我地两个人每人叫左个一人火锅($88),大家share唔同嘅牛肉黎食。麻辣汤:朋友只系食得少辣。我试过个汤,有麻,有辣既味道,香料味够,而且唔会太咸。入边有两旧云耳。蕃茄薯仔汤:有两旧蕃茄同两旧薯仔。汤底清清地,冇落味精。我打完边炉之后,饮晒全部汤。匙仁:牛肉味重,冇肥肉。啱晒瘦身人士。因为佢切得够薄,渌几秒等牛肉熟之后,都好容易咬开。吊龙:佢每一旧都黐住少少肥肉,所以食到牛肉味之余,仲有一阵油香味,肉质嫩滑。五宝丸:有鱼蛋,猪肉丸,鱼皮饺,牛丸同埋猪肉饼各一粒。各种丸都好有质素. 鱼蛋弹牙,猪肉丸同埋牛丸都弹牙同juice得来入边有油香. 时令菜蓝:有生菜,莲藕,莴笋,娃娃菜同埋蕃茄。生菜爽脆,莲藕清甜,莴笋爽滑。蟹王面:儿时回忆,每次我见到有都一定会叫。面质爽口。𠮶包油系精髓!乌冬:正常可乐($8)及手作金橘柠檬百香果($18):手作金橘,柠檬百香果,应该冇额外加糖,所以系非常健康嘅饮料。个啤啤樽好得意。如果大家注重牛肉质素,而又想食重牛肉味嘅牛肉。潮叔系一个好选择. 希望大家支持小店!
今日去开观塘,返归前去潮叔打个一人边炉先。
乌冬:正常