2008-05-07
上次到荃新天地既时候, 已经见翠园人山人海 记得旧时荃湾区既翠园系"大窝口东亚商场",每逢星期日我地会三家人一齐去饮茶个时既翠园已经好夸张, 要六点钟起身去排队等开门霸位架! (呢啲粗重功夫当然系表哥做嗱,嘻~) 直到今门阔别荃湾好一段时光既翠园再次回归 当然要棒场嗱 今日到翠园, 因为星期日好多地方都无特价, 而且翠园一年到晚都无优惠既所以拣咗佢来试吓嗱! 因为避免等候时间长, 我地二公婆成三点落到去唔驶点等, 阵就有位呢间翠园仲有推点心车架㖞 几怀旧㖞但系首先呢度面积比较细,所以啲枱摆得比较密 , 重要推点心车而且与其摩登高贵既装修有点格格不入 呢度点心款式不太多 但有啲特式点心 和怀旧美点甜品我地分别系车仔和点心纸叫咗啲点心: 鲍汁鳯爪(厨部$38)~汁很香浓, 鳯爪好入味, 个汁仲用咗火腿"拗"所以味道很香和一般酒楼既用鲍汁鼔油做既大有不同, 值得一试 ! 文昌滑鸡饱 ~ 不太突出, 不过饀用咗少少马蹄, 食落有咬口鱼蓉烧卖 (烧卖都有三,四款架)中点 ~ 街边烧卖好食过呢个鱼蓉烧卖, 无乜味不特止, 有啲鱼味, 唔系好得 ! 煎虾米肠(大点)~好多好香口既虾米,肠粉切得细细旧
直到今门阔别荃湾好一段时光既翠园再次回归
当然要棒场嗱
所以拣咗佢来试吓嗱!
呢间翠园仲有推点心车架㖞
几怀旧㖞
而且与其摩登高贵既装修有点格格不入
呢度点心款式不太多
但有啲特式点心 和怀旧美点甜品
我地分别系车仔和点心纸叫咗啲点心:
煎虾米肠(大点)~好多好香口既虾米,肠粉切得细细旧煎香, 唔错!
鲮鱼饺 大点)~呢个因为有图,卖相几得意叫来试吓, 无失望, 成条鱼仔咁, 透明鱼皮内用鱼皮包住蒸鱼肉, (唔系鱼胶), 点啲沙律酱食 好惹味 ! 有创意 !
五样嘢食咗成$180蚊 , 怪不得阿妈阿爸话无特价好贵呢 !
茶钱 :$9 泡菜: $10
小点$17 中点: $21 大点$26 (无记错系咁上下, 嘻~) 顶点, 肠粉 $??? 唔记得咗!
厨点: $38
反而啲饭面价钱 可以㖞 $78 再有机会先试!