2022-05-07
去西贡当然要试佢哋嘅名物啦~ 第一站谂住去买菠萝包,点知去到已经卖哂😌 即刻转移阵地去「Cocolo 」买苹果批😉 虽然佢哋喺湾仔、旺角同元朗都有分店,但难得嚟到点都要试吓嘅😂店内装潢系鲜艳绿色墙身,有种田园小店嘅感觉,四周都有绿色摆设及植物,可见店主对绿色情有独钟!店内地方唔大,座位唔多,但都有室外同室内座位。餐厅尽头系另一个入口,一间餐厅有两个出入口呢😆呢度除咗人气青森苹果批,仲有牛角酥、菠菜酥、多种口味蛋糕,饮品就有咖啡、抹茶、日本梳打汽水等。 ❤️ 青森苹果批 $35餐厅标榜日本直送,100%人手制作🇯🇵 去到嘅时候店员同我哋讲青森苹果批啱啱出炉yeah~🤩 苹果批有我手掌咁大✋ 一拎上手坚系热辣辣,表面金黄色,侧面睇见到个酥皮好有层次👀 咬第一啖先系食到酥皮嘅牛油香,外层系甜甜地,酥皮劲松化!馅料未去到爆馅程度,再咬一啖先食到个馅,热到辣亲个嘴仔🤭 个馅系苹果蓉同吉士酱,两者确系绝配👏🏻 苹果蓉选用青森县苹果,清新得嚟又唔太过于甜腻,仲有苹过粒🍎 吉士酱软滑,但分量少咗啲,如果吉士酱多啲就更好啦~ 餐厅推荐度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)唔洗排队就食到,开心☺️ 未至于要特登入嚟西贡
❤️ 青森苹果批 $35 餐厅标榜日本直送,100%人手制作🇯🇵 去到嘅时候店员同我哋讲青森苹果批啱啱出炉yeah~🤩 苹果批有我手掌咁大✋ 一拎上手坚系热辣辣,表面金黄色,侧面睇见到个酥皮好有层次👀 咬第一啖先系食到酥皮嘅牛油香,外层系甜甜地,酥皮劲松化! 馅料未去到爆馅程度,再咬一啖先食到个馅,热到辣亲个嘴仔🤭 个馅系苹果蓉同吉士酱,两者确系绝配👏🏻 苹果蓉选用青森县苹果,清新得嚟又唔太过于甜腻,仲有苹过粒🍎 吉士酱软滑,但分量少咗啲,如果吉士酱多啲就更好啦~
餐厅推荐度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)
唔洗排队就食到,开心☺️ 未至于要特登入嚟西贡食,反正佢其他地方都有分店💁🏻♀️ 经过嘅话都可以买嚟试吓嘅~