2016-04-03
姊妹淘六人终于约到一个星期六的下午来到中环的DK Cuppa Tea。因为地方不大,多人的话记得先预约~一进店内看到很多香薫、香皀、䕶肤品,都是有机自家制的,不过价钱不便宜。入正题。坐低首先饮啖茶。棉花糖吊住喺杯上面,用蒸气整溶d 棉花糖为茶加点甜。茶系earl grey(不过冇乜earl grey味),另外一个系莓莓茶(似韩国五味子茶,少少酸,几开胃)。第一个系猫猫主题,两位猫奴朋友斋映相唔使食都好开心。用糖造的猫猫装饰同猫猫饼真系可爱嘅,不过其实冇乜野好食。唯一觉得好食系个茶味cheese cake同绿茶cupcake 仔。旋转木马set 有惊喜。以咸野为主,有唔同馅的quiche,好食!另外上左两粒一份的雪糕puff,食落系truffle味,我觉得系成个tea set 中最好食的。我地超时坐左两个几钟都冇赶我地走。临走仲有得抽扭蛋,朋友抽了一支lavender 小香薫油~二百几蚊喺中环区有得食有得玩,好扺!
入正题。