2017-07-18 225 浏览
约好姊妹去丼丼屋食饭都唔系第一次啦,因为我地都钟意食日本嘢(成日食元气/板长🤦🏻‍♀️)但预算💰又唔多,加上北区又无乜特色日本嘢,所以都会拣就近嘅大埔丼丼屋。不过,今次我地想食果日一Search Openrice,先发现原来大埔继沙田丼丼屋之后都已结业。于是,我地就去咗乐富分店。我地大概7:45pm去到,可能系平日嘅关系,完全唔洗排队~✌️乐富分店嘅环境比起上述两间较宽敞,入门口处可以见到有路通往示范厨房搞员工Training或者搞Marketing活动时用。一坐低我地就先叫咗一人一杯苹果汁。👇弘前黄金农园100%苹果汁🍎($25 一杯)清新甘甜的纯天然苹果味道!加一小片薄荷叶增加夏日清爽嘅感觉、几特别!不过饮落越来越淡,如果不加冰的话应该会更加好饮!闺蜜点了特上盛大虾海鲜丼($128)👇我点了吉列大虾($63)再加野菜定食($20)👇虽然芝麻配吉列豚肉比较合适,但喜欢芝麻的我是完全无所谓的🤤小钵的煮野菜好好味👍,沙律反而一般,吉列大虾除了炸粉稍微多一点之外,味道是十分不错的!最后就是甜品时间!我地叫左宇治金时新地+草莓新地👇,里面加咗爆谷好好味~(请暂时忘记个「肥」字,尽情享受咗先,哈哈

于是,我地就去咗乐富分店。
我地大概7:45pm去到,
可能系平日嘅关系,完全唔洗排队~✌️

乐富分店嘅环境比起上述两间较宽敞,

一坐低我地就先叫咗一人一杯苹果汁。
👇弘前黄金农园100%苹果汁🍎
弘前黄金农园100%苹果汁

闺蜜点了特上盛大虾海鲜丼($128)👇
特上盛大虾海鲜丼

我点了吉列大虾($63)再加野菜定食($20)👇
吉列大虾+野菜定食

虽然芝麻配吉列豚肉比较合适,
但喜欢芝麻的我是完全无所谓的🤤
小钵的煮野菜好好味👍,
沙律反而一般,
吉列大虾除了炸粉稍微多一点之外,味道是十分不错的!

最后就是甜品时间!
我地叫左宇治金时新地+草莓新地👇,
里面加咗爆谷好好味~(请暂时忘记个「肥」字,尽情享受咗先,哈哈😂)
睇图就知道个新地融得好快(一上台已经开始融紧),记得要快速KO咗佢!XD
宇治金时新地+草莓新地