2007-12-13
数数手指都有差唔多两年冇黎过呢间食店喇, 见咁耐都冇捧场, 寻晚两口子决定黎呢度食晚饭, 睇下佢有冇走到样!七点半到达, 一d都唔少人, 不过好彩唔使等位, 否则师傅我实即刻松人! 一坐低个伙计就问饮咩茶, 师傅我就多口问句有咩茶, 个伙计就话有龙井, 鐡官音, 香片, 普洱等等, 好多款茶, 不能尽录! 最后师傅要左鐡官音, 先讲下杯茶, 鐡官音清香带少少甘, 好有茶味, 几好! 接住落黎就系叫野食, 两口子商量左一阵, 决定要青瓜海浙头, 炸银丝卷, 小笼包, 鲜肉煎锅贴同埋担担面!等左一阵最先黎度系青瓜海浙头, 青瓜好爽好清, 一d都唔腍, 而海浙头都好爽口, 不过爽口中带少少硬, 麻油好重加上有少少辣, 师傅觉海浙会好味d; 炸银丝卷炸得好松脆, 而银丝卷真系一丝丝, 十分软熟, 唔似馒头咁, 而家真系冇咩边几间可以整到一丝丝, 几好; 小笼包一笼四只都几大只, 个皮睇落去都几厚但食落口又唔算太厚, 不过小笼包里面汤就好多而且好浓, 几好味, 个馅就多左d, 师傅反而冇咁欣赏; 鲜肉煎锅贴亦都系一客有四只, 而且又系几大只, 煎得真系好香好脆, 里面有少少汤唔会咁干身, 不过个
等左一阵最先黎度系青瓜海浙头, 青瓜好爽好清, 一d都唔腍, 而海浙头都好爽口, 不过爽口中带少少硬, 麻油好重加上有少少辣, 师傅觉海浙会好味d; 炸银丝卷炸得好松脆, 而银丝卷真系一丝丝, 十分软熟, 唔似馒头咁, 而家真系冇咩边几间可以整到一丝丝, 几好; 小笼包一笼四只都几大只, 个皮睇落去都几厚但食落口又唔算太厚, 不过小笼包里面汤就好多而且好浓, 几好味, 个馅就多左d, 师傅反而冇咁欣赏; 鲜肉煎锅贴亦都系一客有四只, 而且又系几大只, 煎得真系好香好脆, 里面有少少汤唔会咁干身, 不过个馅都系好多, 所以师傅觉得一般啦; 担担面个碗都几大不过份量都唔少, 面身都几爽加埋d麻酱辣油同埋肉碎一齐食都几好味!
阔别两年, 感觉依旧! 总括黎讲食物质素仍然维持得几好, 环境舒服, 服务都唔差, 加上杯茶又好味, 价钱相宜, 用元绿张vip咭或大新信用咭都有九折, 埋单旧半到, 所以师傅觉得都食得过! 下次都会再黎!