2017-07-16 131 浏览
天气太热,连地面都懒得行上去。同妈咪黎到尖沙咀食晚饭,去左最近地铁站的商场isquare里面食韩烧!前菜泡菜够辣; 腌芽菜咸咸地,唔辣的; 腌萝卜切得细细粒,入口唔太酸。三样都爽脆开胃!Happy Hour Set A: 两杯饮品加半份炸鸡七点半前落单有set叫,炸鸡连野饮呢个set几抵。饮品叫左覆盆子同桃味沙冰,味道有啲甜但够晒冻,送热辣辣的炸鸡好正。下次叫的话,会拣啤酒!除左饮品有得拣,炸鸡既味道都有。而我系拣左蜜糖味。个sauce既蜜糖捞左沙律酱,令炸鸡口感滑一点。不过就觉得脆浆有少少厚同干呢。炸鸡篮内仲唔单止有鸡件,仲有薯角。烧味浓牛腹胸 ($98)牛腹胸的腌料好入味,甜甜地。本身牛味重,入口滑,多肉汁。而且重点系无根,非常非常松软。加芝士粟米 ($20)食韩烧唔可以无芝士的,因为将啲肉卷住芝士食,口感丰富好多,零舍好味。芝士用左blue cheese,拉芝力强又特别香浓。烧薄片卷牛 ($78)薄片牛系铁板上烧两烧就好快熟,但牛味当然无牛腹胸咁浓。识食的话,将生菜包住辣酱同薄片牛一齐食,可以解油。觉得呢道既生菜都洗得好干净,有时怕外面食生菜好黑,唔敢食。芝士蛋酱铁锅饭 ($78

前菜
前菜

Happy Hour Set A: 两杯饮品加半份炸鸡
覆盆子沙冰,蜜桃沙冰

半份蜜糖炸鸡

烧味浓牛腹胸 ($98)
味浓牛腹胸

加芝士粟米 ($20)
芝士粟米

烧薄片卷牛 ($78)
薄片卷牛

觉得呢道既生菜都洗得好干净,有时怕外面食生菜好黑,唔敢食。

芝士蛋酱铁锅饭 ($78)
店员提我地,铁锅饭要趁热捞起芝士食,但我地一开始就叫左个饭,又烧肉又食饭,有点手忙脚乱。所以建议食到咁上下先点呢个饭!饭里面有五花腩同青椒青葱,不过如果饭底加啲辣就更惹味。
芝士蛋酱铁锅饭
芝士蛋酱铁锅饭

总结黎讲,呢间韩烧够阔落又通风,食得舒服。
2017-07-13