2024-07-22
仲以为呢间元朗合隆只系喺湾仔近住摩理臣山𠮶边得𠮶一间,原来而家除咗湾仔呢间分店,喺港九各区都已经多咗好多间分店。不过我之前见到湾仔摩理臣山𠮶间排晒长龙,排咗外边又热又晒,都不是问题,内里入咗去,仲要搭枱搭上搭,就无谓。我点了个白胡椒汤,想不到是比起家中的胡椒猪肚汤或是酒楼的胡椒猪肚辣得多,非常辣😥。辣的白胡椒味道,辣到喉咙有点儿呛;不过由于它是潮州舖头,这也是正常的,因此你都唔使再试佢嘅辣椒油都会估到辣椒油应该更加系潮州辣椒油咁辣;另外我是了它的菜谱,同样亦都是,食一粒,好似「辣椒版嘅香口胶」,一野就上头,然之后头顶直冒汗。🫨不过佢嘅配料分几多,因此容易受客人欢迎,例如我叫呢个猪心、猪肺及鲜牛脷,基本上每一样配料佢都有五六件,因为你内脏其实本身非常便宜,然之后仲要切到薄薄的细细块,🤤其实成本也不用太多银针粉嘅份量其实都唔算太多,都只系刚刚吃到饱的那个状态。😳猪肺细细件的,质感尚可,不算是有些酒楼见到那些大大块厚实的猪肺,不过味道都算清新。🤓猪心就偏向细化,细块得唔嚟质地就比较硬实,🙂↕️因此都要慢慢咀嚼。最美味的,就是意料之外,在粉面舖吃鲜牛脷竟然那么爽口弹牙,可能因为它是鲜牛脷的原因
银针粉嘅份量其实都唔算太多,都只系刚刚吃到饱的那个状态。😳
最美味的,就是意料之外,在粉面舖吃鲜牛脷竟然那么爽口弹牙,可能因为它是鲜牛脷的原因,🥹质地相当厚实,佢又切到够厚,有些长条型,亦有呈正立方体,非常爽口,☺️味道香浓,带点牛肉香气,是令人意料之外那般具口感以及香味。
不过,唔知道店员系咪惯咗繁忙时间快啲去收碗清早客人食完嘅嘢,我个碗其实只系表面上睇起上嚟没有面条以及配料在内,😝汤都有半碗,其实底下的银针粉都有唔少,只不过因为银针粉太碎以及沉咗底,😒佢就即刻冲口以及「冲手」过来帮你收咗佢,我也不客气直说一句「未食完呀」