2021-04-03 295 浏览
虽然话而家确诊数字回落返,但认真都未系可以松懈。今日去呢间餐厅食,被安排坐坐正出菜口𠮶张枱。落左单坐系道等野食𠮶时,见到厨房入便有个伙记个口罩净系喺咁易遮下个嘴,鼻就完全无盖住。明可能厨房焗,可能想抖下气,虽然我觉得都唔应该系厨房入面咁样抖,但我等出𩠌等左10几分钟,佢全程都无戴返好,即系佢其实就系打算咁戴。最离谱系我同个楼面讲叫佢提一提返佢个同事,佢竟然理直气壮咁同我讲话佢系清洁,唔系煮,唔关事。佢系咪会落手煮我就唔知,但我见到佢就系出菜位行出行入,会企系出菜位,之前另一个商场入面个餐厅群组都系由清洁员工开始。有案例嘅情况下,加上我讲到明个楼面都可以咁应我,可想而知呢间餐厅有几“高”防疲意识。我谂大家系呢个非常时期,都真系谂清楚仲去唔去呢间,佢啲外卖都系同一位出,大家小心啦。