2017-10-17 97 浏览
长沙湾一带泰国餐厅向来不多,所以好多时想食泰菜都会选择夸区揾食。直至早两日发现之前喺元州街同东沙岛街交界果间茶餐厅原来已经消失左,变左做阿来泰式地道风味。有新野梗要试下啦。门口仲写住试业中,但入面已经坐到满晒。有几个2人餐可以拣,如果唔啱散叫都好多选择。但我地都系觉得套餐抵食啲,最后拣左个B餐。首先登场系生虾刺身,尺寸都算大只,系略嫌唔够冻。如果用冰镇住,加上点埋个辣辣地嘅酱,就有冰火嘅感觉。好彩个酱都够浓,点一点已经够晒入味啦。泰式海南鸡--基本上除左鸡翼部份,其他都系无骨嘅,啱晒我地呢啲懒吐骨嘅人。而且只鸡有小小肥,唔会太干,味道都唔错。平时食泰国野,好少叫肉碎生菜包,因为老婆唔钟意佢啲肥猪肉。但今次个餐又连埋生菜包,咁我唯有当饭食啦。生菜够新鲜,咬落去感觉好Fresh,肉碎辣辣地又够醒胃惹味。呢个飞天炒通菜炒得认真香口,老婆最爱。呢个泰式铁板蚝仔蛋唔系跟餐架,系我见到餐牌有比佢吸引左。有啲似打冷嘅煎蚝饼,不过佢无咁油。而且铁板上可保持温度,热辣辣好好食呀。2人餐仲包2杯饮品,我拣左咸柠7,老婆拣左泰式咖啡。最后值得一赞佢地嘅服务,开头入座时我地被安排一张2人台,而隔离台几个阿叔喺
有新野梗要试下啦。

门口仲写住试业中,但入面已经坐到满晒。

有几个2人餐可以拣,如果唔啱散叫都好多选择。
但我地都系觉得套餐抵食啲,最后拣左个B餐。

首先登场系生虾刺身,尺寸都算大只,系略嫌唔够冻。
如果用冰镇住,加上点埋个辣辣地嘅酱,就有冰火嘅感觉。
好彩个酱都够浓,点一点已经够晒入味啦。
生虾刺身

而且只鸡有小小肥,唔会太干,味道都唔错。
泰式海南鸡(例)

平时食泰国野,好少叫肉碎生菜包,因为老婆唔钟意佢啲肥猪肉。
但今次个餐又连埋生菜包,咁我唯有当饭食啦。
泰式肉碎生菜包

呢个飞天炒通菜炒得认真香口,老婆最爱。
飞天炒通菜

呢个泰式铁板蚝仔蛋唔系跟餐架,系我见到餐牌有比佢吸引左。
有啲似打冷嘅煎蚝饼,不过佢无咁油。而且铁板上可保持温度,
热辣辣好好食呀。
泰式铁板蚝仔蛋

2人餐仲包2杯饮品,我拣左咸柠7,老婆拣左泰式咖啡。

最后值得一赞佢地嘅服务,开头入座时我地被安排一张2人台,而隔离台几个阿叔喺度高谈阔论,
嘈到四围嘅客都望住佢地,但佢地一路嘈无停过,再加上我地叫左比较多野,开始唔够位放。
店员见刚刚有张四人台埋单,主动话帮我地转台,仲话果张台太嘈,同我讲唔好意思。
完全感受到佢地对客人果种贴心嘅服务,真心比个
生虾刺身
泰式海南鸡(例)
泰式肉碎生菜包
飞天炒通菜