2018-01-23
同朋友系长沙湾买完野,周围逛逛,顺便食个饭。见到间叫『阿来泰式地道风味』嘅泰国菜,睇见个名几得意,间野又几多人,于是决定去试一试。虽然多人,但间野都几宽落,空间十足,一点也不会觉得逼,而且环境都干净嘅,坐落好舒服。呢度好多菜式选择,我地避免麻烦,点了个2人套餐A($268),有3个𩠌,两碗饭及2杯饮料,非常吸引。个2人套餐A有得拣泰式卤猪睥或泰式海南鸡,而我地就拣了海南鸡配油饭。先来了一碟泰式海南鸡,碟鸡份量十足,鸡肉嫩滑,色泽金黄吸引,加上一个酱汁,令鸡嘅味道更为突出及浓郁。配埋碗油饭嘅油香,食落好滋味。接著来了一份飞天通菜,菜炒得豪迈,锅气十足。嫩嫩嘅通菜,加上少少的辣椒,配埋个豆酱,辣辣的,非常开胃。再来泰皇咖哩炒蚬,我好钟意佢嘅咖哩,唔会特别辣,而且食落有阵椰香,非常野味。佢嘅蚬大大块,食落无沙,鲜甜弹牙,值得一赞。而且中有洋葱等配料,可以送咖哩,味道好夹, 赞!最后,我点了杯椰汁三色冰特饮,呢杯野色彩丰富,貌相十分吸引。饮一啖,好重椰味,加上有d『珍珠』嘅野俾我咬,啱晒成日口痕痕嘅我。呢度服务态度好好,一开始以为佢地好恶,但其实佢地好nice,有礼貌,好愿意为我地讲解碟𩠌,而
呢度服务态度好好,一开始以为佢地好恶,但其实佢地好nice,有礼貌,好愿意为我地讲解碟𩠌,而上菜速度又快。赞!