2022-12-09
餐厅:CARNE’S ARGENTINIAN STEAK HOUSE (上环)地址:上环皇后大道中202号香港普特曼酒店地下A号舖讲起阿根廷你会谂起咩嘢🇦🇷?除咗喺如火如荼嘅世界杯听过呢支劲旅同埋拎过七次金球奖嘅美斯之外,原来呢个国家有接近80%人口都喺天主教/基督徒,喺拉美国家当中宗教信仰最虔诚嘅国家之一。而佢哋喺饮食方面亦喺全世界消费红肉最多嘅国家,基本上食烤肉已经成为咗当地人嘅日常,一讲到阿根廷烤肉基本上大家都会即刻流晒口水🤤今次我就去咗上环皇后大道中呢间开咗一年几嘅正宗阿根廷扒房,喺我第一次食阿根廷菜,而餐厅名CARNE’S ARGENTINIAN STEAK HOUSE @carneshk 嘅「Carne」喺西班牙文解作「肉」,一睇个名就知必食佢哋嘅传统阿根廷烤肉啦😋,仲喺由阿根廷籍大厨亲自炮制当地最有特色同原始嘅风味添✝️阿根廷馅饼 $128讲到阿根廷食物一定唔少得阿根廷馅饼(Empanada),小至生日派对、结婚典礼,大至庆典同国庆都会见到佢嘅出现,而大街小巷都会见到Empanada嘅踪影,毋庸置疑喺阿根廷嘅国民美食😍。将肉眼扒肉碎、紫洋葱🧅、蕃茄🍅、鸡蛋等材料用辣椒同盐调
地址:上环皇后大道中202号香港普特曼酒店地下A号舖
✝️阿根廷馅饼 $128
✝️阿根廷牛扒
去阿根廷扒房又点可以唔试佢哋嘅牛扒呢🥩?
另外叫咗个田园沙律($98)同薯蓉($68),沙律用咗车厘茄、紫洋葱🧅、樱桃萝卜、沙律菜配上芥末油醋汁而成,酸香开胃,同牛扒间隔住咁食就无咁易食滞👍;