餐厅: La Pampa Argentinian Steak House
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
ᴵ ᶠᵒᵘⁿᵈ ᵐʸ ʳᵉᵃˡ ᵖᵃᵖᵃ ⁱⁿ ᴸᵃ ᴾᵃᵐᵖᵃ 🤑. 嚟到阿根廷,唔食🍷 同 🥩 会俾当地人笑到面黄。仲记得当年去阿根廷,基本上间间牛扒馆都系长期满座,然后d阿根廷人就系坐喺里面大吃特吃。我怀疑就系因为咁所以大部份阿根廷人都系劲肥😂嚟到2021既香港,中环既「阿根廷餐厅群」魅力同样超凡!撇除国际扒房Buenos Aires Polo Club 同偏贵既Asado唔讲,走两者之间路线既La Pampa 都算系一个唔错既选择。位于半山腰既La Pampa,外表睇落系一间具异国风情既小屋,鲜明既黄蓝色对比同牛头招牌本身就已经好draw全世界attention,但又未高档令人难以接近。有性格,我钟意!😎. 系上主菜前讲左头盘。 系阿根廷食牛扒,侍应多数奉上一盘自家制面包先,再配合各形各色既special sauce。 依度面包就冇乜特别啦,系法式硬面包, 胜在够热同脆,同奉上当地牛油四大旧。 唔知系咪我错觉, 我觉得阿根廷嘅牛油特别富油脂感同埋具咸香,结果我忍唔住系清面包前已经挞哂d牛油落肚,真系未食d牛已经准备好爆卡死☺️呵呵呵呵呵嘻嘻嘻☺️. 好!系等完一大轮后终于上主菜 l

Tenderloin Steak (250g)

好!系等完一大轮后终于上主菜 lol(标准阿根廷style, 但播住音乐成件事系好chill) La Pampa既Tenderloin Steak ($348/ 250 gr) 肉味浓郁,虽然因为切𠮶阵肉身太厚而我同友人又拣左成熟程度为medium rare既关系,啲肉无我想像中煎得咁嫩,但整体来讲水准依然系可接受的,而且风味同美式好唔同。系配料方面,我地拣左店员力推既creamed potato 🥔 ,食完简直系觉得惊为天人,真系好好味,d薯蓉滑得来啖啖都带有忌廉香,结果秒速被清。

Lamb rack with mint sauce

Lamb rack 🐑 w/ mint sauce ($268)价钱比牛扒平一大截,但个人觉得整体仲高质过牛。羊嫩得来一啲都唔膻,配合特制mint sauce可谓天衣无缝。
caramel custard

甜品caramel custard ($78) 本身系无乜特别,但加左dulce de leche (a. k. a. 焦糖牛奶)就变咗必食。Dulce de leche主要成份是炼奶和糖,基本上系当地每家每户必备之物,来到香港就只有阿根廷餐馆先可以食,虽然甜到hihi,但无食过又真系唔算系完成一餐圆满既阿根廷菜,所以记得嗌!
caramel custard

题外话,呢度嘅店员同老板都super nice, 老板本身系阿根廷人, 接近二十年前嚟香港开呢间餐厅,自此之后就风雨不改咁经营佢兼主理食物,所以食物质素绝对有保证。喺食完成餐饭后,佢唔单止出嚟同我哋讲佢嘅故事,仲介绍咗好多阿根廷音乐畀我哋听, 讲到兴起之际仲同其他店员一齐邀请我哋跳舞同请我哋饮烈酒🥃。

老老实实讲,喺限聚令实施之后,我好耐冇试过食饭食得咁爽快,可以系一间餐厅留到深夜, 所以你见我呢篇食评打得咁长咁用心就系咁解,如果钟意嘅话,记得save低兼 forward畀朋友啦❤️🥳
题外话/补充资料: Tips Time📈:六月系餐厅既优惠月,经openrice book依间餐厅会有八折!
Tenderloin Steak (250g)
Lamb rack with mint sauce
  • Lamb rack with mint sauce