2019-06-27
在中环上班的友人知我钟意食牛扒,就特登介绍我黎试下呢间位于soho既阿根廷扒房餐厅气氛完全好似去左外国咁,而且除左我地,其他都系外国人睇menu时waiter同我地介绍,这家餐厅的牛扒全部由阿根廷PAMPAS省直接进口,并且系用青草做饲料, 除左牛会健康d,而且肉质都会更好。真系好期待呀!Aioli Shrimp $128牛油焗虾,虾有咬口,加上少少香口既炸蒜片,作为前菜不错Tenderloin Steak 350g $478tenderloin,其实就系牛腰肉中最嫩既一部份,比起平常食开既sirloin 同ribeye会更嫩滑,而且冇筋又唔肥。呢块牛扒要左medium,咬落刚刚好牛味十分浓郁,外皮微微有炭烧既感觉,好食Salmon $228煎挪威三文鱼扒一直系我好钟意食既一款菜式,因为健康又好食。呢度既三文鱼扒系全熟既,食落有少少硬,但都几唔错。另外呢度既杂菜竟然好好食,好甜好爽口咁浪漫既地方点少得红白酒呢我同友人都点左杯黎chill下。友人杯chardonnay唔会酸,饮落几易入口,佢平时唔饮酒都觉得唔错。而我杯cabernet sauvignon饮落酒味较浓,几适合牛扒。最后经理
餐厅气氛完全好似去左外国咁,而且除左我地,其他都系外国人
Aioli Shrimp $128
牛油焗虾,虾有咬口,加上少少香口既炸蒜片,作为前菜不错
Tenderloin Steak 350g $478
Salmon $228
最后经理请我地食甜品系apple pancake!pancake皮内有拖肥糖,配上雪糕,好甜好外国人口味😂😂味道系唔错既,但一个人食会腻