2017-06-02 97 浏览
阿诗玛壹菌呢个名令我谂起古装剧人物间的称呼而提到云南菜,我估我应该剩系食过云南米线,其他既好似无咩印象😅哈哈anyway,朋友介绍下今日就黎食下云南菜。餐厅门面装修同布置都好中国,红色令人好精神,喜庆,岩晒同屋企人黎😂一坐低,职员就上茶同餐前小食。想讲,呢个茶好好饮!职员话系糯米茶,我都系第一次饮,好香糯米味,清清地,虽然食糯米系好济,但变左茶,感觉好消济。只色系微黄色。餐前小食有三小碟有豆豆、青瓜同萝卜。前者脆卜卜,咸咸地,后两者酸酸地,青瓜清爽,作为开胃菜几好,等上菜时亦有野咬下。脆皮香酥鸭,叫左半只虽然半只,但好大只,份量好多,够四人个食。一上枱就好香,鸭外边炸到好脆,鸭肉预先奄左,好入味。味道好似盐酥鸡,好香口。鸭肉肉质嫩滑,肉有啲爽爽地既感觉。原条桂花鱼,个底有薯粉、芹菜、豆腐、酸菜、豆牙等。唔算好辣,酸味较重,个汤好惹味,酸酸辣辣,超正!鱼肉好嫩滑,点埋汁食,好夹!下面微火暖住,个汁唔会结,鱼热辣辣,唔错!糖醋肉,炸到外脆内嫩。个汁甜甜酸酸,炒得好岩胃口。甜品大理羊乳扇剩听个名真系唔知咩,问职员先知。佢地仲极力推介呢味送,甘就试下外观似中式果啲蛋散,味道就似炸芝士片。炸到好
阿诗玛壹菌呢个名令我谂起古装剧人物间的称呼

只色系微黄色。

餐前小食有三小碟

脆皮香酥鸭,叫左半只

脆皮香酥鸭

原条酸菜鱼

糖醋肉,炸到外脆内嫩。个汁甜甜酸酸,炒得好岩胃口。
糖醋里脊

甜品

大理羊乳扇
外观似中式果啲蛋散,味道就似炸芝士片。炸到好脆,面头有啲花生椰丝碎。羊奶味好重,喜欢食羊奶制品既朋友一定好欢欣!我细佬差不多食晒成碟!

玫瑰冰粉
好清凉、清甜。有微微既玫瑰同桂花味,两者唔会好浓,好夹。超爱呢个甜品

整体上唔错,职员好nice,招呼都好周到,会再黎。

脆皮香酥鸭
原条酸菜鱼