2017-06-13
今日同朋友去铜锣湾揾嘢食,印像中加路连山道有几间餐厅,见到有间西餐厅门面设计唔错,就入去试下。 我哋大约夜晚六点几去,入边人唔算多,但好多位已经留咗畀其他人。 我哋总共叫咗两个餐,一个系果仁焗三文鱼扒,配香煎法国鹅肝配焦糖酒醋蓝莓同黑松露忌廉汤。而另一个餐系香煎带子配黑松露野菌意大利饭,配大虾占米多同蟹肉南瓜忌廉汤。 等咗五分钟,两个头盘同时送上,个法国鹅肝比我想像中大旧,鹅肝煎得啱啱好,两边煎得甘香,亦冇影响到中间嘅味道,配上面包好味。 而大虾占米多,只虾好大只好多膏,而且帮我哋拆咗虾壳,用独特嘅腌料来泡制入面嘅大虾肉,虾肉好爽口同有鲜味。 跟住有蒜蓉包,黑松露菌忌廉汤同蟹肉南瓜忌廉汤。个汤黑松露味好浓,入面有好多野菌,钟意黑松露味嘅人一定会钟意。 而蟹肉南瓜忌廉汤,南瓜味都好浓,而且入面有好多蟹肉,仲有一条蟹脚既肉系入面,比较惊喜。 之后果仁焗三文鱼扒送上,三文鱼扒好大块。啲果仁同独特嘅酱汁围住块三文鱼扒,增加咗佢嘅鲜味,加上鱼肉焗嫁时间啱啱好,令到鱼嘅肉唔会太硬或者太淋。 最后系香煎带子配黑松露野菌意大利饭,喺番上面有两块好大旧嘅香煎带子,成个带子系透明色嘅,
香煎法国鹅肝配焦糖酒醋蓝莓
大虾占米多
黑松露忌廉汤
蟹肉南瓜忌廉汤
果仁焗三文鱼扒
最后系香煎带子配黑松露野菌意大利饭,喺番上面有两块好大旧嘅香煎带子,成个带子系透明色嘅,好新鲜。野菌意大利饭 黑松露同野菌味道好浓,啲味入晒落意大利饭到。
香煎带子配黑松露野菌意大利饭