2018-10-22 135 浏览
今日妹妹生日,要我同佢食生日大餐!佢系铜锣湾返工,所以我都系附近揾返间餐厅同佢庆祝下啦。加路连山道呢间阿麦厨房都算系比较传统西餐餐厅,装修都几精致。我地叫左2个set dinner,因为都好丰富下,有汤有头盘,主菜仲有野饮跟,方便唔洗慢慢谂呀嘛,同埋可以share黎食!生日嘅野,都要食好d,所以就都升级左个前菜同汤,等妹妹有个满足生日,开开心心!首先前菜,我地叫左个香煎法国鹅肝配焦糖酒醋蓝莓(+$58 升级)同大虾占米多 (+$58 升级)先讲香煎法国鹅肝配焦糖酒醋蓝莓,一黎到已闻到阵阵油气,食落口面包非常香脆,加上鹅肝嘅外脆内软口感,一软一硬,非常match!虽然鹅肝油感比较重,食一啖都好有罪恶感,但焦糖酒醋蓝莓,陈醋嘅香同微酸,刚好中和左油感,不会肥腻!再讲大虾占米多,呢个虾都几有趣,将虾起肉,留个壳托底。虾肉切到一粒粒,加上洋葱同蘑菇去炒,都几香口呀。虾肉都算弹牙,味道算清新,淡淡地都几岩做前菜。之后就黎个餐汤,我地两个汤都加$48升级左,包括黑松露菌忌廉汤同蟹肉南瓜忌廉汤。因为妹妹系黑松露fans,所以黑松露菌忌廉汤就让比妹妹啦,不过我都有偷饮左2口试下味。黑松露菌忌廉汤口感非

香煎法国鹅肝配焦糖酒醋蓝莓

大虾占米多

黑松露菌忌廉汤

黑松露菌忌廉汤口感非常浓郁,黑松味浓唔在讲,但佢尾韵系好丰富嘅蘑菇味道,而且咬落仲有好多蘑菇粒,好rich,爱菇人士相信好难抗拒,妹妹就好钟意啦。

蟹肉南瓜忌廉汤

至于蟹肉南瓜忌廉汤,呢个口感比较清新,味道偏甜,而且南瓜料足,每啖都好重南瓜味。南瓜嘅甜刚好吊起蟹肉嘅鲜,令蟹味同样突出。蟹肉份亦算多,一梳梳咁,非常好味。

终于到主菜,我地叫左徳国式烧咸猪手($248)同香煎带子配黑松露野菌意大利饭($218)。

徳国式烧咸猪手

徳国式烧咸猪手份量真系好大,黎到只碟大过我块面,吓死宝宝!猪手已经切好晒,唔洗自己落手慢慢切,非常方便。猪手表皮金黄香脆,皮下脂肪少,反而食落骨胶原感觉好丰富,食落完全唔会油腻呀!猪手味道唔会太咸,肉质表面结实,但咬落又非常嫩滑,裹面仲系软淋有肉汁。至于配菜嘅薯条炸得好脆,干身但不油,亦好好味!

香煎带子配黑松露野菌意大利饭

香煎带子配黑松露野菌意大利饭,又系黑松露呀!带子煎得香口,但又唔会干身,咬落仲系软身。至于个饭都唔错呀,露荀爽口,配上意大利饭个种绵身口感,几夹呀。呢个饭清清地,食得肥野多,中和下都几好。

总括黎讲,阿麦厨房质素都几高,系铜锣湾用到呢个价钱食到高水准之作,都非常超值,两个人都系7百几!猪手系必试,真系好好味呀!
2018-10-08
庆祝纪念