今日喺大埔墟体育馆做完运动,记得朋友讲过附近有间几出名嘅拉面店,作为一个拉面控当然唔会放过依个机会啦😎拉面除咗可以拣汤底,仲可以拣埋面条、面质、要几多葱、要叉烧定系猪软骨、辣唔辣🌶唔只餐牌多选择,枱上面都摆咗调味料畀大家自由加🧂一场嚟到就决定试下「限定·鸣」($88),今日系鱼介猪骨浓汤,汤底果然名副其实非常浓厚😍面条拣咗直面🍜有啲拉面店嘅叉烧系薄切,而依度嘅叉烧算系比较厚,咬落去有啖啖肉嘅感觉,而且食到叉烧有轻轻烧过嘅香味,如果烧耐少少多啲焦香味就更好🔥溏心蛋非常出色,单系睇到半生熟嘅蛋黄已经知道烹煮时间拿捏得非常好,而且够晒入味👍本身碗拉面系包咗半只溏心蛋,但系我食完半只都觉得意犹未尽,强烈推荐大家要追加一只溏心蛋🥚做完运动想解下热,所以另外嗌咗一杯青苹果白桃乳酸梳打($28)🍹,亦都好适合配搭埋浓味嘅拉面除咗拉面同饮品之外,亦都可以嗌串烧、玉子烧、炸物等等屋台料理,可惜今次得自己一个食唔到咁多,惟有留返下次食喇🤤

唔只餐牌多选择,枱上面都摆咗调味料畀大家自由加🧂

面条拣咗直面🍜