2017-05-21
只有星期一至五下午6时至11时先营业既小店,主打客家擂茶汤圆,终于择到日子黎试!叫左一份擂茶汤圆,招牌虾籽炒面,猪软骨同客家围头仔粉,一共$97,咁多野食,都唔算贵!老板话炒面同猪软骨都系即整,要等25分钟。终于开餐,老板教猪软骨要后食,因为味道较浓,所以我地决定先食虾籽面,即炒,超野味,面底系扁身啲既幼面,炒得均浑入味,有啲似鼓油皇炒面既味道但多左虾籽既香味,实实在在系一碟虾籽炒面👍🏼再试客家围头粉仔,精华系上面𠮶堆自家秘制菜保,可选辣,我呢碗系原味,菜保、虾米等材料炒埋一齐,超香👍🏼到猪软骨,炆得好林好入味,系个汁就咸左少少。第一次饮擂茶,茶叶加左芝麻花生磨成既香味,我觉得有少少绿茶香味,个质地啱啱好,唔会太'杰',好少好少甜,唔溜,都几好味,配上芝麻汤丸,但汤丸皮较林,好似溶左落个汤度咁。可改善下个汤丸。整体黎讲,系一间好有心机既小店,希望会keep住有得食啦!
到猪软骨,炆得好林好入味,系个汁就咸左少少。
整体黎讲,系一间好有心机既小店,希望会keep住有得食啦!