2017-02-23
今日同妈咪行街,到中午果阵黎左呢间上环嘅日本餐厅-梦见屋食饭。门口见到啲食物模型几吸引,入面又有蘑菇头fatina嘅插画墙,觉得应该都唔错,但事实系相反,真系令我好失望。之前系电视上见过饮食节目介绍茶渍饭(唔系介绍呢间),顾名思义就系将茶倒落啲饭到拌黎食,节目上讲到会有茶香味,觉得几特别,所以就拣左个蒲烧鲷鱼茶渍饭。另外拣左个绝对稳阵嘅滑蛋吉列猪扒饭,即使难食都有个谱嘅。食物好快就黎到,一试个茶渍饭真系好唔掂!啲茶完全冇茶味,即使有都一定好淡,因为倒左落饭到一啲都食唔出,个味道绝对系同白饭沟水冇分别,而鲷鱼嘅味就普普通通,冇唛特别。呢个饭仲跟左两条酸青瓜"仔",同一件沾左芝麻酱嘅豆腐"仔",豆腐几滑几好食,其实呢个饭嘅重点系咪件豆腐?LOL至于个猪扒饭,滑蛋夹左系饭同吉列猪扒之间,少到大概只有半只蛋嘅量,可能讲半只系夸张左啲,但真系唔觉有一只蛋系到,真系好少!不过同个茶渍饭比起上黎,都算不过不失啦。我同妈咪食完之后,就即刻有职员黎收野,呢样冇问题,而我地都打算埋单走啦。当下见到门口摆menu个位有2个客人等紧,而当时近门口有一张吉枱,近窗口亦有2个空位,餐厅再入去或者仲有位,但就有个入
我同妈咪食完之后,就即刻有职员黎收野,呢样冇问题,而我地都打算埋单走啦。当下见到门口摆menu个位有2个客人等紧,而当时近门口有一张吉枱,近窗口亦有2个空位,餐厅再入去或者仲有位,但就有个入面著灰色恤衫,出面著黑色背心冷衫嘅女职员即刻行过黎话"介唔介意腾番两张枱比我地",其实我地系系冇咩人嘅时候入黎,而职员叫我地坐梳化位,所以我同妈咪左右坐隔离,2个人坐左4人枱,如果系繁忙时间我地都一定会打对面坐,而且当时右面枱嘅人都系咁,个场又有好几张空枱,加上职员冇唔比,所以就咁坐定左。到果下职员叫我地腾番张枱比佢地,我觉得真系令人好反感,第一个反应系赶我地走,如果你话"请问介唔介意有客人搭枱?",咁我就冇问题,呢个系唔赶客又可以帮其他客揾到位嘅讲法。如果唔系,就请呢间餐厅嘅带位员带好啲位,指明客人坐边一个位。
即时埋单走左之后,睇下表,系12:55。再睇番张单,入单时间系12:29。出餐我预佢1个字时间,即系我地用左4个字食饭就比人赶走,真系极之离谱,究竟凭咩收我10%服务费?绝对绝对唔会再帮衬,但我希望职员会改善下呢个问题。