2018-09-18
台风过后,公司突然可以放一日假,变相有一个长weekend~系屋企发了霉2日的我忍不住约了住在附近的朋友见面~毕竟大家都在不同的地区工作,平时要约食晚饭真系唔容易~碰巧台风后我们的公司也不约而同放多一天假~那么择日不如撞日~快快手手食个晚饭见下面update下大家嘅近况啦~原来友人有点唔舒服,咁唔好食咁多煎炸嘢啦~加上今晚又有少少凉意,有点想食热辣辣的汤粉~记得市中心有间越南餐厅门面几闪亮,所以就提议食呢间啦~由于我哋都好早去到(唔驶返工嘛~!)系唔驶等位嘅情况之下立即坐下~Menu都好多款嘢食拣,我哋都系谂住叫热嘅汤粉~我二话不说一定拣火车头!因为咩都有唔洗谂,啱晒三心二意拿不到主意嘅人~ 河粉可以改金边粉或者檬粉~我就拣咗金边粉~由于我唔食葱所以系下单时已经要求侍应走葱~哈哈! 来到个粉都几大~越南粉最紧要系个汤底!即刻试一口个汤底~好香牛味~无咩味精嘅感觉~不错! 火车头嘅配料有牛丸,牛筋,牛腩同牛肚~先讲牛丸~个牛丸睇得出唔系平时系冻肉店𠮶啲牛丸~似乎系佢哋自己新鲜打嘅牛丸~几弹口~牛腩系半肥瘦~好滑!牛筋就煮到好淋好入味~牛肚份量比其他材料少~不过都唔un~而且份量都几大~友
火车头金边粉
友人点了蕃茄牛腩河~
蕃茄牛腩河
睇落去又系好够份量呢!又好足料~友人话好多牛腩,同啲蕃茄一齐煮到好淋好入味~而且有啲蔬菜唔系净系得肉~如果唔想变成食肉兽可以一试呢个~
由于我哋意犹未尽~所以点多一个烟三文鱼脆脆米纸卷~
烟三文鱼脆脆米纸卷
块烟三文鱼比较少所以三文鱼味道唔系好出~但系个脆脆就非常香口~点埋佢哋个酸汁十分开胃~值得一赞系个米纸卷个米纸皮好薄~好想食多几块~
同友人谈天说地倾咗一个晚上~满足地回家了~