2008-12-08
记忆中对上果次来呢间大利已系几年前, 搬左后更加系第一次, 来到大利来来去去都系食清汤腩, 咖喱腩, 腩汁萝卜, 其他果d唔驶系呢度食啦 我要左一碗清汤腩河($26), 来实讲都唔平宜, 但系碗河粉同牛腩都几多, 份量算系交足货, d牛腩都算切得几大旧, 牛味几浓, 肥瘦适中, 食落去有咬口, 但又唔会好'林', 更加绝对唔韧, 食完唔会'痴'牙, 果然有水准, 汤无咩油比较清淡, 有淡淡的牛味, 没有九记那么浓口 后来追加了腩汁萝卜($10), 萝卜无渣而且煮得好'林', 加上煮白萝卜时必下的姜片, 令到佢寒凉程序大大减低, 清甜中带有清汤腩汁, 只卖十元, 绝对系物超所值, 一定要试下九记虽然最出名, 但其实大利清汤腩整体水准都唔错, 起码份量多d, 食完都唔会咁快肚饿