2023-03-23
早排去日本旅行, 只系食得一碗拉面, 完全唔够喉, 所以返到香港, 都仍然要揾拉面食… 想食鸡汤汤底, 所以拣左金鹤。之前食过佐敦分店, 旺角开左新分店, 地点好方便, 一出地铁站行两个街口就到。 见到佢期间限定有个龙虾汤拉面, 好吸引, 不过今日都系想食鸡汤。 呢个极浓鸡白汤拉面烹左八个钟, 一上菜既时候, literally见到「极浓」、「鸡」、「白汤」,呢个浓厚既鸡汤,一睇就知道入面全部都系时间+心机既精华, 饮汤个阵都觉得好补骨胶原! 个慢煮鸡胸啖啖肉+肉质嫰滑,好想ENCORE。 炸牛蒡TOPPINGS真系好出色, 卖相独特, 炸完出黎又香口。 另外叫左个北海道蟹汤拉面,有啖啖蟹肉,味道鲜甜。 平时拉面店炸鸡/饺子食得多, 今日前菜拣左芥末八爪鱼同埋呢度仲有串烧食! 点左一串五花腩串烧, 调味非常出色! 顺带一提, 可即时JOIN入会员, $1 一分, 我地即刻JOIN左, 就有一只溏心蛋送, 抵呀!
另外叫左个北海道蟹汤拉面,有啖啖蟹肉,味道鲜甜。