2024-12-31 1442 浏览
2024年最后半个钟,睇住电视跨年Live Show......唔太能投入,不如写埋篇食评。「天星」其实想食好耐,但次次去到一系未开门,一系夜晚排十几人,总系失诸交臂。趁除夕经开旺角,过去一𥄫,居然有位,食喇紧系。店里好逼夹,真系冇乜位,孭个袋大啲都唔掂。可以用手机QR Code点菜,有啲意外,呢间唔系老店咩,咁新潮㗎?睇牌面以为米线唔使四十几蚊一碗,但原来系两𩠌起,即系叫个韭菜豆卜米线已经要成50......如果𩠌多,大碗都ok嘅,但事实唔系。论味道,我好重视米线质地,「天星」啲米线系三流货色,顶多当同普通谭仔打平手。𩠌、配菜味道ok,腩肉够味嘅,系薄啲。鲷鱼,好薄,冇乜咬口,但系爽脆嘅。听讲猪软骨最有名,但我𥄫隔篱枱嘅猪软骨,卖相好一般,冇兴趣叫。评埋个汤底,试咗酸辣麻同胡椒麻辣,还可以,麻辣底同谭仔唔同,似似地营盘街某字号嘅「麻椒」。小辣都几够辣,唔食得辣嘅朋友小心。总算一了一直想食「一星」嘅心愿,但应该冇回头,啲Quota留返去荃湾食。