Happy friday~~同朋友过黎POP 潮圣下~~顺便揾野食。原来山下菓子开左cafe, 之前买过佢d 卡通精品同埋牧家千层蛋糕都真系得意又好食。见门口menu 有我最爱既梳乎里pancake 同埋水果茶,唔使谂立即去试试先。✨门口除左蛋糕,仲有水果,cremia 雪糕卖~✨连日本直送既零食,果汁都有~原来佢仲有得卖王林苹果片😍,之前同事请过我食,好似薯片咁薄,口感好松脆,带少少酸甜真系好好食,临走要扫番两包!✨环境虽然唔算好大,但感觉唔会太挤迫。墙身以湖水绿为主调,配上简洁既木枱木凳,感觉带点小清新。✨山下水果茶: 好大杯好足料,面头仲有一大旧柠檬,不过唔小心整跌左块青柠😭✨入面有火龙果,蓝莓,士多啤梨,荔枝,薄荷叶等等, 味道酸酸甜甜好fresh。茶味几香,咬埋d热情果核脆卜卜都几过瘾,❤️呢杯满足到我呢个水果茶迷👍🏻✨茄汁大虾意粉: 意粉烟韧有咬口,酱汁偏酸但几开胃,而且虾肉够爽够弹牙。如果洋葱粒多d 同爽d就更perfect。✨北海道豚肉肠蛋包饭: 卖相好吸引,未食已经觉得个蛋好水嫩。平时好少食咖哩因为怕辣,不过呢个蛋包饭真系好好食😍充满蛋汁,超嫩滑👍🏻 咖哩汁几香几惹味又

✨门口除左蛋糕,仲有水果,cremia 雪糕卖~

山下水果茶

茄汁大虾意粉

✨北海道豚肉肠蛋包饭: 卖相好吸引,未食已经觉得个蛋好水嫩。平时好少食咖哩因为怕辣,不过呢个蛋包饭真系好好食😍充满蛋汁,超嫩滑👍🏻 咖哩汁几香几惹味又唔会太辣,最后一定要试埋个豚肉肠,肉质饱满,几juicy~~~~
蛋包饭

✨和风博多明太子意粉: 虽然卖相比较普通,但呢个系我今餐最钟意既一道菜❤️个汁好香浓,捞埋紫菜,木鱼同明太子,脆卜卜+少少辣真系超好食。多人share 唔会觉得漏,不过真系唔系好够喉😂好想再食~~
和风博多明太子意粉

黎呢度点可以唔食甜品甜品系属于另一个胃😎

✨日本直送鲜果窝夫:佢d 生果真系好甜,日本果然系唔同d😆一分钱一分货。 呢个窝夫外面微脆内软,其实我都几钟意,因为我个人唔系好食热气野,好怕d 死硬脆既窝夫。如果窝夫个芒果酱可以多d or 另上比我淋上面就更加好,不过一赞佢个cream 系几滑。
日本直送鲜果窝夫

✨cremia 雪糕配蜜瓜梳乎里pancake: 呢个pancake 口感似棉花糖软棉棉唔会干身,唔会系得d 空气,食完等于无食一阵风咁,加埋枫糖浆超好食😋。

✨重点推介:日本蜜瓜劲甜劲爆汁, cremia 雪糕劲香奶味,口感软滑细腻,实在太太太太满足。
cremia 雪糕配蜜瓜梳乎里pancake

✨今餐真系超饱,期待佢既pancake,窝夫可以有更多新口味,特饮方面都几多选择,卖相几吸引。主食意粉,蛋包饭亦做得唔错有惊喜,值得一试👍🏻
山下水果茶
茄汁大虾意粉