2016-01-20
位于九龙城又一城既王家沙,地理位置非常之优越。你往往对位于商埸底层既食肆佢个环境冇咩想像,因为通常都系一堆餐厅汇聚而成既food court,不过九龙塘既王家沙并非如此,成为左果到脱俗既餐厅。呢到既光源并非依靠灯发出既光,而系天然光,靠既就系带有温暖阳光,系呢到食餐饭真系特别舒服!话就话系下午茶,但因为都几肚饿,又想食多少少肉,所以有醉嘉美鸡既出现。即刻食紧既系冷盘,一碟暖色既菜式加上天然光照射,令整个人添左分暖意。有卖相既嘉美鸡,自然有咁上下既味道:冇错,咬落有鸡肉应有既丝状,显示出鸡肉一啲都唔老。而且微带酒味,弥补左净食鸡肉寡既感觉。我自己虽然唔食辣,但去亲呢啲地方种系想食红油抄手,结果:呢个红油抄手对唔食得辣既我黎讲叫接受到,而且带甜味,两啖食完一粒,又想即刻夹过第二粒食。肉肥瘦均衡,唔洗花好长时间咀嚼,不过我觉得佢条尾太长。小笼包最紧要皮薄多汁,汁既份量可以再多啲啲,而且上黎果阵唔够热。鲜豆板时蔬,菜新鲜,唔老又唔韧,但我觉得鲜豆板可以再多少少。菜上面有一丝丝金华火腿同几片既蒜头,少少咸味提升左整道菜既味道。佢份menu整得几有心思所以影低左。