2019-08-29 4035 浏览
夏日,总喺晌宁静嘅环境下,懒洋洋咁嘅叹一餐高级下午餐,感觉喺特别悠闲写意。趁着暑假嘅尾声,虽然,暑假对我哋嚟讲意义唔大,但同老婆拍拖更享受吓,让呢个暑假有多一点回忆。晌友人推介下,是日就嚟到美丽华广场一期食四方嘅「May Day」试试其期间限定下午茶。原来餐厅嘅定位喺搞婚宴场地,唔怪之得一入到去,有种英伦古典风嘅感觉,又带有一室清新感,唔俗气,而且,地方亦颇为阔落宽敞。再坐落,发现原来仲有一处户外区,架起晒拱形花栏,有点童话风格,摆到明就喺用作证婚之用,我谂唔少新人都好受落。而今次所品尝嘅下午茶,主题为「Sun Shine Sea Beach」,共有3款咸点,配6款甜点,包基本餐饮,两位用,定价$388 + 10%。加上今日有好好嘅阳光,衬番晒个下午茶。早前晌一家西班牙餐厅所试嘅「渡夏秘境」下午茶,卖相已好吸晴,今回嘅「Sun Shine Sea Beach」下午茶,就更有阳光与沙滩感,尤其以饼碎做成嘅沙滩,加少少道具,再以玻璃板营造海水嘅感觉,真喺好得㖞。其实,除咗把大阳遮之外,玻璃板上嘅嘢乜都食得,就连啲装饰用嘅贝壳,都喺白朱古力做,小弟都贪得意试咗粒,当然,会喺偏甜啦!自家制迷你
自家制迷你海鲜汉堡

唔知几时开始,迷你汉堡已经不知不觉成为下午茶嘅常客。以炸虾饼取代惯常嘅牛肉,简单配以生菜、蕃茄及自家酱汁,味道方面唔错,但如果再热啲,就更有「新鲜」感。
自家制迷你海鲜汉堡
迷你蟹肉蛋挞

蛋挞一向喺唔少港人至爱,加入蟹肉,谂起都开心啦。挞壳颇脆口,里面都食得到一丝丝蛋肉,只喺唔热嘅话,感觉都喺打咗少少折扣。
迷你蟹肉蛋挞
烟三文鱼慕丝配水瓜柳及黑鱼子

老实讲,个烟三文鱼慕丝配水瓜柳虽然其貌不扬,但真喺做得几好,清新柔滑,加埋啲咸鲜嘅黑鱼子,味道甚有层次;如果,衬以一片烘多士或法包,立时观感高档次一啲。
烟三文鱼慕丝配水瓜柳及黑鱼子
菠萝卷

试完啲咸点垫垫肚,就轮到一连串甜点,先喺件菠萝卷蛋。老婆就怕肥,唔钟意太蛋忌廉,但我就无问题,难得啲忌廉又打得滑溜,配以菠萝果肉,而啲海绵蛋糕又软绵,喺唔错。
菠萝卷
榛子芒果蛋糕

再落嚟喺蛋糕系产品,面层嘅芒果软糕做得几好,平滑富芒果清甜味,切开睇到中间喺芒果慕丝,再夹咗一层榛子酱,并以脆脆朱古力蛋糕做饼底,所以,一口咬落去有多重滋味及口感,呢个真喺好食。
蓝莓乳酪慕丝杯

顾名思义,就喺一小杯嘅蓝莓乳酪慕丝,但为咗外观有啲层次感及好睇啲,仲加咗一层啫喱、蓝莓粒,以及用咗啲「木糠」做装饰。慕丝打得幼滑,酸酸甜甜,满有蓝莓清甜味,又渗出乳酪嘅酸爽感觉。
加勒比鸡尾酒慕丝

呢一款「加勒比鸡尾酒」实在睇名好难估佢喺乜,不过,天空蓝嘅色泽,绝对衬晒知下午茶嘅主题。先试试面层嘅蓝色软糕,不过,唔喺好食得出咩味,而里面则喺云呢嗱慕丝夹杂牛乳流心,再混有菠萝粒,整体嚟讲,食味不俗。
焦糖烧菠萝

外观烧得好靓仔㖞,表面烧得一身金黄焦香,咬落唔只有焦糖味,亦应该加咗少少牛油;此外,非常多汁,又清甜,烧菠萝永远喺唔会点衰嘅甜点嚟。
焦糖烧菠萝
马卡龙

嚟到尾声,就喺试试估计会喺最甜嘅甜点「马卡龙」喇,单睇色泽,似喺原味嚟。咬一口,真喺有啲失望,因为主要饼身未能做到外层黏脆,而内层烟韧嘅口感,唔可以话难食,只喺有啲似食紧一块夹心饼而已。
马卡龙
即磨咖啡、热柠水

餐饮方面选择唔多,都喺大路嘅啡茶、柠茶、柠水之类,不过,小弟杯即磨咖啡,所伴上嘅奶都喺打热过,算喺有诚意。
即磨咖啡、热柠水
整体而言,个场嘅环境真喺好舒服,三几个朋友嚟聚一聚、倾吓偈,感觉喺好唔错,招呼亦好有礼貌,好细心;然而,食物方面,称唔上好突出,款式亦比较大路,欠缺一啲啲亮点,要吸引回头客,要有啲提升至得。