星期日嘅上半日陪咗屋企人行街饮茶,下半日就轮到肥胖拍拖游旺角喇,喺毫无计划嘅情况下,一于采取"行到边,食到边"嘅政策。啱啱行完朗豪坊离开,向住油麻地方向觅食,就俾阿肥见到呢间叫<都会坊>嘅西餐厅话要入去锯扒,喺我记忆之中好似都食过两次,感觉良好嘅,所以就顺阿肥意入去开餐啦。仲记得之前会入嚟,系因为阿肥俾佢哋设有嘅大电视所吸引,而当时就好似正处于世界杯赛事期间,店内可以直播球赛,要俘虏呢位男人嘅身同埋心真系毫无难度与其话佢系一间西餐厅,我认为视佢为一间"较高级嘅茶餐厅"比较正确,因为呢度嘅食物种类都算多元化,价钱亦都贴地亲民。只系如果二人座位就略为有点儿迫夹,不过唔入嚟帮衬都唔会知,原来餐厅系仲有二楼雅座嘅,唔知下次嚟有冇机会试下上去坐呢?~翻一翻餐牌,见到有个二人套餐非常之适合我哋叫,套餐嘅嘢食包括有:餐汤-酥皮忌廉汤两客+头盘-蒜蓉牛油焗青口两只+蟹棒杂果沙律+主盘(有分A同B俾客人选择)A:烤焗吉列鱼柳配椰香咖哩汁 & B:纽西兰肉眼扒配黑椒汁,两款主盘皆可以配饭/意粉或薯菜,咁多嘢食都只系卖紧($238)蚊,真系非常经济实惠。点咗菜之后,服务员嘅速度简直就系快!狠
酥皮忌廉汤
点咗菜之后,服务员嘅速度简直就系快!狠!准!本身仲以为九秒九嘅速度拎埋嚟嘅酥皮忌廉汤唔方脆皮啦~但原来我错怪咗人喇...热到辣手又辣咀嘅酥皮依然香脆,我就钟意搣出嚟食完先至饮汤,阿肥就系一个钟意笃哂啲酥皮落汤浸到腍哂连汤一齐品尝嘅人。呢个汤完全都可以令我哋呢两款不同口味嘅人都一样满意,酥皮厚薄适中,所以就咁搣出嚟食口感松化,一唔小心就会碎到周枱周身都系
好似阿肥咁食法亦可以,唔厚嘅酥皮所以浸咗落汤度都唔会一旧旧咁影响口感,里面嘅忌廉汤够热之余仲有啲料,萝卜碎粒同埋西芹碎粒亦冇缺少,值得一赞

蒜蓉牛油焗青口
蒜蓉牛油焗青口都算几大只,铺上满满嘅蒜蓉味道十足,size取胜。
蟹棒杂果沙律
蟹棒杂果沙律系阿肥嘅至爱,虽然系平价材料,不过里面有青瓜呀苹果呀薯仔呀菠萝呀咁,作为餐前开胃沙律确实唔错。
烤焗吉列鱼柳配椰香咖哩汁
我呢份烤焗吉列鱼柳配椰香咖哩汁嚟到嘅时候都吓咗我一跳,估唔到咁鬼大份
不过好彩系鱼嚟,食多啲都唔怕。炸吉列鱼柳大件得嚟唔算厚身,比较易切,加上仲有两旧咁夸张,所以我分咗一旧俾阿肥我都系勉强先至食得哂
炸粉唔厚所以食落都几滋味可口,只系我就唔太钟意佢本身配嘅椰香咖哩汁,我觉得唔系太match,所以问一问职员可唔可以俾啲沙律酱我(?!)职员亦万分有礼即时为我送上~心里面即刻帮佢加分兼夹觉得更加好食呀!!!薯菜方面除咗炸薯条之外,仲有少量西兰化+甘荀,同埋粟米添,你话丫我点会唔饱到反艇丫

纽西兰肉眼扒配烧汁+意粉
要求锯扒嘅阿肥当然就系叫咗呢份纽西兰肉眼扒配黑椒汁,因为佢从来都唔食黑椒汁所以佢就转咗做烧汁,职员亦都系有求必应~令人满意^^饿鬼上身嘅佢仲配咗意粉,周边亦都有少量生菜呀粟米呀同甘荀提供,真系抵食夹大份

杂果宾治+热咖啡
一人叫埋杯餐饮>杂果宾治同热咖啡,捧住个肚行番出呢个门口,开心又满足
2018-11-18
酥皮忌廉汤