2018-11-04
尖沙咀厚福街最多好嘢食,今日行行下竟然發現呢度有一間元朗出名食花膠嘅餐廳,喺呢度都開咗分店!天氣涼涼哋,咁就走入去食下花膠補下身先!呢到好多餸菜都係用咗花膠,海參, 桃膠,都用於小菜,主菜同甜品之內, 但價錢全部都係幾十蚊有交易, 將名貴滋補食材平民化, 非常方便注重養生貪靚如我嘅食客!酷愛碗仔翅的我, 當然要喺度食番碗花膠 雞絲碗仔翅。出面街邊依家一碗冇料碗仔翅都要廿幾蚊嘅時候,漁民呢一碗只係賣48蚊,真係超值。 呢碗花膠碗仔翅,好足料,大碗之餘,仲有大量雲耳雞絲同花膠!超正!食完鹹,又係要食番少許甜! 未試過喺街度食桃膠糖水,本身喺度點咗個桃膠鮮奶燉木瓜,點知售罄, 餐廳益我轉咗做花膠燉鮮奶! 呢個花膠燉鮮奶落咗兩粒紅棗,紅棗係冇去核冇切開,亦都冇加圓肉,所以唔會好甜,清清哋,入面一樣有好多片花膠,飲完好飽呀!午餐加六蚊仲有大大杯烏龍茶,咁鬼飽,即刻加返個蓋轉外賣行街飲!