2019-02-21 33 浏览
餐厅喺佐敦区嘅食街之一伟晴街,细细个有同学住呢头,放学经常上佢屋企打机,今日嚟到感觉变化不大,不过就多咗好多特色餐厅,茶仔火锅店就一定,连印度尼泊尔菜都有。今日去食嘅系一间隐「秘」日式料理。餐厅门面唔算大,但就有两大个「秘」字好显眼—低调得嚟带点高调,好矛盾,哈哈。入面装潢就几简洁,米白墙身只挂住几幅日本风嘅挂画。【秘烧黑松露吉列牛$148】呢度嘅主打菜式系吉列牛,都有几款选择,见黑松露几特别就试吓。吉列牛切成一片片,厚薄适中,容易烧得嚟又保持到口感。吉列牛放上日式迷你烤炉,滋滋声衬托吓油脂开始流出,香味扑鼻,烧一阵已经食得。外围嘅吉列好松脆,黑松露份量啱啱好冇抢走肉味,肉本身就味浓多汁。加$20就有秘之饭素、枫糖流心蛋。流心蛋系一大只。饭素系紫菜碎、芝麻、甜酱油、鱼松,捞饭食系甜酱油味道,唔驶白饭咁斋,同烧好嘅靓肉一齐食,味道更丰富。【芝士吉列豚肉$78】吉列豚肉热辣辣,外皮极松脆,肉质就软腍嫩滑,肥瘦适中。最特别系蘸汁系芝士汁唔系沙律酱,食得更滋味。吉列豚肉每块都厚切,加埋饭素同流心蛋都只系$98,食到饱饱,性价比高。呢度食物质素非常不错,而且价钱比同类店便宜,系绝对值得支持嘅小店

【芝士吉列豚肉$78】

呢度食物质素非常不错,而且价钱比同类店便宜,系绝对值得支持嘅小店,下次再去佐敦一定要再食~