2017-12-30
首次踏足粉岭工厂区,竟然是为了这间隐世cafe的蒲烧鳗鱼蛋包饭。撘左45分钟车,到左粉岭地铁站,仲要攀山涉水,行多15分钟先到cafe位于的工厂区,真系少啲恒心都唔得呀。餐厅位于工厂区1/F,系全层唯一一间餐厅,仲以为自己去错地方,哈哈。本身好期待佢地嘅罗宋汤,得知今日只有白汤嘅时候,真系有少失望。点知原来佢地嘅忌廉粟米汤都同样足料,忌廉汤偏甜,好浓郁,入面有粟米,洋葱,够晒足料。佢地嘅餐包系黑糖包,面包烘得热身,外脆内软,黑糖味好香,令我谂起一间著名西餐厅嘅黑糖包,真系好好食好出色!小小嘅餐包已经见到小店嘅心思。蒲烧鳗鱼蛋包饭($76)朝思暮想嘅鳗鱼蛋包饭,卖相真系吸引到不得了,见到都流晒口水。滑蛋舖满左成个大碟,份量十足,同时加左麻油,炒得够晒滑嫩邪恶!蛋下面系充满酱汁嘅珍珠米,份量同样十足,主角鳗鱼好厚身好肥美,烧得香甜,加埋紫菜同鳗鱼汁,真系食到lamlam俐。纽西兰肉眼扒配饭($108)本身以为小店嘅牛扒质素有限,点知食落都有惊喜,牛味浓郁,食落嫩口,配上带有酱汁嘅日本珍珠米,不错不错。草莓千层酥配雪糕($40)女人食到几饱都会有另一们个胃嘅,哈哈。草莓千层整得松脆,入面夹有
小小嘅餐包已经见到小店嘅心思。
蒲烧鳗鱼蛋包饭($76)
纽西兰肉眼扒配饭($108)
草莓千层酥配雪糕($40)
女人食到几饱都会有另一们个胃嘅,哈哈。
草莓千层整得松脆,入面夹有稠身吉士酱,加埋甜草莓同雪糕,完美嘅ending呀。
唯一坏处就系呢间cafe实在太隐世了,如果唔系,我一定系呢间cafe嘅常客。
位置咁偏僻实在太可惜了