2017-04-25 155 浏览
是日难得放假,下昼同老公行逛太古城,行到差不多食饭时间,老公话不如搭电车去东大街食饭,我二话不说赞成,因为一来好少去果头,二来东大街名店林立。去到总站落车,原来老公已一早谂好食咩,咕噜肉系佢至爱,佢想去皇苑一试招牌菜拔丝骨。既然佢想去食,当然奉陪到底。皇苑地面门口好细,酒楼要行上一层到二楼,行过未必为意。酒楼面积不大,属于饭店格局,我俩不太肚饿,叫咗两盅炖汤加两个𩠌。根据中医学不同颜色嘅食物归属人体嘅五脏,黑色入肾,咁呢个黑枸杞子炖竹丝鸡一定系滋阴补肾。黑杞子同一般红色杞子食味冇太大分别,鸡汤入面除咗黑杞子竹丝鸡外仲有瘦肉,鸡汤味道鲜美。拔丝系将糖煮至一定嘅浓稠度,再将预先炸好既食物放到入糖浆中,快速搅拌,用筷子挟起食物时可以拉出长长嘅糖丝,通常都喺甜点制作出现,咕噜肉真系第一次见。咕噜肉炸得十分松脆,同糖桨好夹,连我平日不爱吃咕噜肉都食上半碟。怀旧拔丝骨用蜜桃片伴碟,甜甜的很匹配。西兰花大虾球中嘅虾球十分爽脆,西兰花用上有一个份量,味道清爽,十分清宜。饭后甜品奉上南瓜西米露,南瓜味略淡少甜作为免费甜品已经不错。

皇苑地面门口好细,酒楼要行上一层到二楼,行过未必为意。

2017-04-24