2024-08-09
今日想食串烧🤤同奴才爸觅食觅到去中环苏豪,大乡里出城少不免行错路🤣搭行人电梯去到士丹顿街转右行落少少就见到😌门口有个整到好日式feel既排档,仲有露营枱櫈,成个感觉好chill好放松,秋冬坐门口食都好正好有feel😌Black Kite黑鸢手工啤 — 盐🍺从泰国酒厂得灵感,以lemon grass斑兰叶等作基底,饮落有清新感觉,aftertaste有淡淡盐味,好适合食串烧时饮😋梅酒车厘茄🍅梅酒啫喱有好香浓梅酒味,但制作过程中已将大部分酒精挥发,只余梅酒甜香配合微微酸既酱汁,加上车厘茄自身既微酸,三样配合得好好,完全冇违和感🤤鸡皮🐓烧得香脆够干身,肥膏肥油已系烧既过程消化,留下香脆可口既鸡皮😋鸡肾🐓老母唔食内脏,留返俾奴才爸慢慢品尝😌老母试左一啖,又真系完全冇内脏味而且非常爽口,中意食鸡肾既朋友必叫!鸡胸软骨🐓呢件系鸡肋骨附近既三角软骨,调味刚好,如喜欢食辣可再加七味粉,更加惹味🤤软骨咬落好脆口,比平常食既鸡软骨又脆但又完全唔硬,正😋焦香西班牙五花腩🐖呢个五花腩有惊喜,猪肉完全冇猪臊味,而且腩肉够油分比较软腍,肥膏部份更加出其不意,系非常爽口完全唔觉得似系食紧肥膏,真心推荐大家试吓😋🤤西
Black Kite黑鸢手工啤 — 盐🍺
梅酒车厘茄🍅
鸡皮🐓
鸡肾🐓
鸡胸软骨🐓
焦香西班牙五花腩🐖
西班牙午餐肉🐖
呢串午餐肉更加不得了,烧好后加糖再用火枪烧至焦糖,表面层焦糖更加带起午餐肉味道,再点埋附上嘅蜜糖芥茉酱,味道更加丰富有层次,呢个真心大推必试‼️🤤
日本青椒仔🫑
上好嘅食材都需要出色嘅厨师去发挥食材嘅长处特点,青椒仔烧至软身,外皮少少脆,内里爽爽地,椒味浓郁😋
翠玉瓜🥒
翠玉瓜一样烧至软身,调味刚好,食完一浸肉类食返啲蔬菜类清一清先😌
香葱油牛舌芯🐃👅
采用牛舌中间芯部位置,牛味劲香浓而且口感独特肉质软嫩,爽弹得黎又唔靭🤤令人欲罢不能🫣
汁烧牛肋肉🐃
牛肋肉牛味香浓🤤肉质鲜嫩香甜而且油脂适中,烧烤更可好好地将油脂逼出,香气逼人🤤
秘制挽牛肉汉堡日式烧饼🫓🐃
最欣赏佢唔系现成货而系自家制,挽牛肉汉堡较一般食既更软嫩,不会死实实,配搭番茄同日式烧饼又系另一种食法👍🏻
Black Kite黑鸢手工啤 — 米🍺
以香港传统糖水:紫米为概念,结合黑糯米同椰子酿造出浓郁椰子及焦糖味既手工啤🍺呢罐奴才爸就好喜欢,配合下面既三色丸子甜品系绝配👍🏻
三色丸子配黄豆粉黑糖酱🍡
三色丸子先轻轻加热烧过,令本来烟靭既丸子更加软糯,黄豆粉独特香气同黑糖好夹😋而黑糖酱特登较得淡啲,配合上面罐手工啤令甜味更突出😋
每道串烧老板都用心讲解,特别系边款手工啤配搭边款食品老板都好有研究。见到老板时而忙前忙后招呼客人,时而监督串烧出品,更加明白有冇用心制作食品客人睇得出食得出,可以好感受到老板对出品既认真👍🏻希望呢啲认真既小店可以继续做落去🙌🏻
🤑 人均消费:~$300
🤩 推荐指数:10 / 10
📍 餐厅资料:锅炉 (中环)
中环苏豪伊利近街14D-14F号地下B号舖