2024-07-01
今晚去咗湾仔渡亭外卖店买咗几串即叫即烧嘅串烧回家,大约等20分钟,串烧用咗新鲜食材,仲有好多款式选择,又平又好味,串烧由 $12起,除咗串烧外,仲有粉面、烧卖鱼蛋及长洲庆发记糖水选择外卖串烧嘅包装仲好用心,表面个层系纸,入面个层系锡纸,够哂保温又唔会漏汁。店舖用了自家腌料,有特制蜜糖酱、孜然及香辣烤粉腌制,已经够哂入味,烧得啱啱好,又唔会干。另外仲可以选择印尼沙嗲、泰式酸辣、港式麻辣酱;我就拣咗泰式酸辣酱,酸辣好味,配串烧非常夹[ 串烧鸡肉粒 $ 14 ] 肉粒大大粒,肉质鲜嫩多汁,酱料味道好惹味[ 串烧猪颈肉 $ 15 ] 猪颈肉味道偏甜,肉质鲜嫩多汁,外层有一层焦香,肉质及酱汁好夹,好味到回味无穷[ 串烧鸡全翼 $ 20 ] 外层烧到金黄色,食落唔会干身,鸡皮好香口,肉质较软嫩,肉质多汁入味[ 串烧火鸡肾 $ 14 ] 火鸡肾大大块,食落爽口弹牙[ 串烧鸡软骨 $ 14 ] 粒粒爽脆好味,肉质鲜甜[ 花腩京葱卷 $ 17 ] 花腩肉质肥美,包住京葱,食落增加香气,口感爽脆,有惊喜,越食越开胃[ 串烧杏鲍菇 $ 12 ] 杏鲍菇质地肥厚,烧得表面微焦,入口鲜嫩可口[ 串烧鲜冬菇 $1
[ 串烧火鸡肾 $ 14 ] 火鸡肾大大块,食落爽口弹牙
[ 串烧鸡软骨 $ 14 ] 粒粒爽脆好味,肉质鲜甜
[ 串烧鲜冬菇 $12 ] 大大件冬菇肉质弹牙,烧后口感多汁更佳
[ 串烧韭菜 $ 20 ] 份量都很多,新鲜嫩绿的韭菜
[ 玉子烧 $12 ] 口感扎实丰厚,味道甜甜,有浓厚蛋香
除咗以上串烧外,仲有长洲庆发记糖水,全手工制作,糖水整体味唔甜,最后选择了两款 - [ 浓厚冻腐竹 $28 ] 又香又滑又足料,腐竹又不会完全融掉,加入了白果,含丰富蛋白质;[ 芒果杨枝甘露 $28 ] 食落丰富有层次,新鲜多汁芒果果肉,配有柚子、椰汁、西米、鲜奶、花奶,食落清新甜美又香滑,口味浓郁醇厚